Η Κίνα υποστηρίζει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στη Νοτιοανατολική Ασία

Την πρόθεση του Πεκίνου να υπογράψει τη συνθήκη για τη δημιουργία Ζώνης Χωρίς Πυρηνικά Όπλα στη Νοτιοανατολική Ασία (SEANWFZ) -μια συμφωνία που ισχύει από το 1997- επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Μαλαισία.
Ο ASEAN πιέζει εδώ και καιρό τις πέντε αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου – Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο – να υπογράψουν τη συμφωνία και να σεβαστούν το μη πυρηνικό καθεστώς της περιοχής, περιορίζοντας την πυρηνική δραστηριότητα στην περιοχή σε ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα της συνάντησης, πέραν της συνάντησης των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριό της, είναι χωρίς άλλο η αβεβαιότητα που προκαλείται από την επιθετική δασμολογική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ,, η οποία στρέφει τις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, μιας περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο εντεινόμενου διπλωματικού ανταγωνισμού, προς τους BRICS και την Κίνα
Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει δασμούς σε έξι χώρες του ASEAN καθώς και σε βασικούς παραδοσιακούς συμμάχους του, όπως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Οι δασμοί, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, είναι 25% για τη Μαλαισία, 32% για την Ινδονησία, 36% για την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη και 40% για το Λάος και τη Μιανμάρ.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν πληγεί η καθεμία με δασμούς 25%, ενώ η Αυστραλία – ένας άλλος σημαντικός σύμμαχος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – αντέδρασε οργισμένα στις απειλές για δασμό 200% στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
Πολλά μέλη του ASEAN είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρουν αναλυτές, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι κάπως… νευρικοί για τους δασμούς και τις πρόσφατες κινήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιεί επίσης συνομιλίες στη Μαλαισία, προωθώντας το όραμα της Μόσχας για μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη» – μια έννοια που υποστηρίζεται από την Κίνα και αμφισβητεί ένα παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεσία της Δύσης, το οποίο κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.