Κόσμος

Russia Today: Η Γερμανία ρισκάρει να γίνει στόχος της Ρωσίας, πρώτη φορά μετά τον Χίτλερ

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του συγγραφέα, ιστορικού και ειδικού στις Διεθνείς Σχέσεις Ταρίκ Σίριλ Αμάρ που δουλεύει στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Russia Today (RT) θέτει επί τάπητος το ακόλουθο διόλου απίθανο διακύβευμα: Η Γερμανία ρισκάρει να γίνει στόχος της Ρωσίας  για πρώτη φορά μετά τον Χίτλερ.

Σε άρθρο με αυτόν ακριβώς τον τίτλο ο Αμάρ επισημαίνει τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις και τις δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως π.χ. η πρόσφατη απόφαση με την οποία δόθηκε πράσινο φως στο Κίεβο για την εξαπόλυση επιθέσεων, με δυτικά όπλα, στο βάθος της ρωσικής επικράτειας.

Ο 55χρονος αρθρογράφος, ιστορικός, Ταρίκ Σίριλ Αμάρ

Όπως επισημαίνει ο Ταρίκ Σίριλ Αμάρ, ο Μερτς με την πρόσφατη εμφάνισή του σε δημόσιο φόρουμ που διοργάνωσε ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στη Γερμανία ξεκαθάρισε ωμά και απροκάλυπτα πως πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί στο βεληνεκές των ουκρανικών επιθέσεων στη Ρωσία.

Ο Αμάρ παρατηρεί εντούτοις πως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις αφού π.χ. τα γερμανικά όπλα όπως τα συστήματα MARS II και Panzerhaubitze2000 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία έχουν μέτριο βεληνεκές 84 και 56 χιλιομέτρων τονίζοντας ως εκ τούτου πως «το να αφαιρείς πολιτικά όρια σε αυτά τα όπλα είναι, από στρατιωτική άποψη, άσχετο».

Από την άλλη, ο αρθρογράφος του RT  αναφέρεται στην πιθανότητα χρήσης των βαλλιστικών πυραύλων TAURUS που έχει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και στους οποίους ο προκάτοχος του Μερτς, Όλαφ Σολτς, απέφευγε για μάλλον ευνόητους λόγους να αναφέρει.

«Οι μεγάλοι κίνδυνοι αυτού του βήματος είναι γνωστοί, αλλά μεγάλα τμήματα της ελίτ στη Γερμανία φαίνεται να βρίσκονται σε άρνηση αφού οι (γερμανο-σουηδικής κατασκευής) πύραυλοι Κρουζ Taurus KEPD-350, δεν μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία ενώ ακόμη και αν χτυπήσουν τη Μόσχα, είναι επίσης γεγονός (όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας) ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να τους χειριστεί.

«Η πολυπλοκότητα της καθοδήγησης, του προγραμματισμού και της εκτόξευσης των πυραύλων αυτών απαιτεί από τους Γερμανούς να διαδραματίσουν άμεσο ρόλο στη χρήση της κατά της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν πυροδοτηθεί από την Ουκρανία, ένας πύραυλος τύπου Taurus ουσιαστικά θα πυροδοτηθεί από τη Γερμανία. Η Μόσχα, είτε αναχαιτίσει τον πύραυλο, είτε όχι, θα έχει ελάχιστες επιλογές καθώς δεν θα μπορεί παρά να θεωρήσει τη Γερμανία όχι απλώς μια σημαντική δύναμη πληρεξουσίου πίσω από την Ουκρανία, αλλά έναν άμεσο αντίπαλο. Τότε, η Ρωσία, απλά, θα ήταν σε πόλεμο με τη Γερμανία» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Taurus KEPD 350

Στην περίπτωση αυτή, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως η Ρωσία θα έπρεπε τουλάχιστον να διεξάγει μία περιορισμένη, μη πυρηνική αλλά σίγουρα οδυνηρή πυραυλική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων παραγωγής των πυραύλων Taurus στη Γερμανία.

Τι ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Μερτς-Ζελένσκι

Όλα αυτά ενώ νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ανέφερε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Φρ. Μερτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε διμερή συμφωνία για την παραγωγή όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε εργοστάσια στην Ουκρανία. Αυτά τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανέναν περιορισμό από το Κίεβο.

Από τη σημερινή συνάντηση των Ζελένσκι-Μερτς στο Βερολίνο

Όμως, είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη βάζει, ακόμη πιο καθαρά, τη Γερμανία στο ρωσικό στόχαστρο…

Related Articles

Back to top button