Αλλαγή ώρας 2025: Οι επιπτώσεις στον οργανισμό και τι μπορείτε να κάνετε για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα

Η αλλαγή ώρας σήμερα μπορεί να μας προσφέρει περισσότερο φως τις απογευματινές ώρες, αφού «μεγαλώνει» η ημέρα, ωστόσο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην συνολική υγεία μας.
Η αλλαγή ώρας είναι ένα μέτρο για την εξοικονόμηση της ενέργειας, όμως, η απώλεια ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση μας, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη κόπωση και ευερεθιστότητα, καθώς και χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία. Παράλληλα, μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση και η συγκέντρωση των μαθητών στο σχολείο.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι τις πρώτες ημέρες από την αλλαγή της ώρας, εγκυμονεί ο κίνδυνος για τροχαία και εργατικά ατυχήματα.
Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, επειδή διαταράσσεται το βιολογικό μας ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης.
Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο το γεγονός ότι χάνουμε μια ώρα ύπνου, όμως, εξαιτίας της στέρησης ύπνου αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, λόγω του στρες που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.
Πώς να περιορίσετε τις επιπτώσεις
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε, προκειμένου να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας πιο εύκολα στην θερινή ώρα.
Για να μην αισθανθείτε έντονη κόπωση, ξεκινήστε να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι, η αλλαγή θα γίνει πιο ομαλά για τον οργανισμό σας.
Αλλάξτε τα ρολόγια σας το βράδυ πριν κοιμηθείτε, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να μπερδευτείτε την επόμενη ημέρα. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο, αλλάζουν αυτόματα, ωστόσο, στα αναλογικά ρολόγια, πρέπει να αλλάξετε την ώρα, χειροκίνητα.
Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και αφύπνισης. Οι σταθερές ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε το πρωί βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην πιο ομαλή προσαρμογή.
Περάστε λίγο χρόνο στο εξωτερικό περιβάλλον μόλις ξυπνήσετε, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο.Η έκθεση στο φυσικό φως το πρωί βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.
Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τις βραδινές ώρες. Επίσης, για να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας, αποφύγετε την κατανάλωση γευμάτων που είναι πικάντικα ή θεωρούνται «βαριά».
Παράλληλα, αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, αφού μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας, ενώ ίσως δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε γρήγορα.
Αν και μπορεί να νιώθετε υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο.
To άρθρο Αλλαγή ώρας 2025: Οι επιπτώσεις στον οργανισμό και τι μπορείτε να κάνετε για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .