Κόσμος

Η Νότια Κορέα δεν αποκλείει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Η Νότια Κορέα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα απευθείας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ-γιόλ, μετά τις πληροφορίες για ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων που στηρίζουν τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο.

«Η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση αποτελεί απειλή για τη Σεούλ, καθώς οι στρατιώτες της αποκτούν εμπειρία μάχης, την οποία ο στρατός της Σεούλ στερείται, και επιπλέον η Πιονγκγιάνγκ ανταμείβεται από τη Μόσχα με μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας», ανέφερε ο Γιουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στη Σεούλ.

«Η Νότια Κορέα, ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων, παραμένει έως τώρα πιστή σε μια μακροχρόνια πολιτική να μην παρέχει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά τώρα, ανάλογα με το επίπεδο εμπλοκής της Βόρειας Κορέας, θα προσαρμόσουμε σταδιακά τη στρατηγική υποστήριξής μας», τόνισε, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα παροχής όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.

Ο Γιουν είπε ότι η Σεούλ παρακολουθεί τις εξελίξεις και εάν αποφασίσει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, η αρχική παρτίδα θα αποτελείται από οπλισμό αμυντικού τύπου. «Εάν προχωρήσουμε στην υποστήριξη με όπλα, θα δώσουμε προτεραιότητα στα αμυντικά όπλα ως πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα προμηθεύει όπλα στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, τανκς και μαχητικών αεροσκαφών FA-50, ενώ κατά τη διάρκεια αμυντικής έκθεσης στη Σεούλ τον Οκτώβριο του 2023, ο Γιουν τόνισε ότι θέλει η χώρα του να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, πρόσθεσε επίσης, ότι συζήτησε το θέμα της Βόρειας Κορέας, με τον νεοκελεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία είχαν, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι βάσεις για μια συνάντηση των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Μουν Γιάε-ιν, ο Γιουν έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Κορέας και έχει αναβαθμίσει τους δεσμούς ασφαλείας με την Ουάσιγκτον.

Από τότε που η προσέγγιση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο Τραμπ κατέρρευσε, στο Ανόι το 2019, η Πιονγκγιάνγκ έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία, διπλασιάζοντας την ανάπτυξη όπλων και απορρίπτοντας τις προσφορές της Ουάσιγκτον για συνομιλίες.

Ενώ ήταν στην εξουσία, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Κιμ τρεις φορές, ξεκινώντας με μια εμβληματική σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, αν και οι δύο πλευρές απέτυχαν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης του Βορρά.

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει κατά το παρελθόν τη Νότια Κορέα ότι απολαμβάνει «δωρεάν» τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και ζήτησε να πληρώσει πολύ περισσότερο το κόστος της διατήρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα για να αντιμετωπίσει την απειλή επιθετικότητας από τη Βόρεια Κορέα.

Τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα πενταετές σχέδιο βάσει του οποίου η Σεούλ συμφώνησε, μέσα στο 2026,  να αυξήσει κατά 8,3% τη συνεισφορά της στο κόστος διατήρησης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα σε 1,09δισ. δολάρια.

«Θα οικοδομήσουμε μια τέλεια στάση ασφαλείας μαζί με τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και θα διαφυλάξουμε την ελευθερία και την ειρήνη μας», τόνισε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Related Articles

Back to top button