Η Ουκρανία βασικός παράγοντας της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας
Ένας βασικός λόγος για την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας ήταν η άρνηση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να υποστηρίξει ένα δημοσιονομικό σχέδιο που θα αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Την Τετάρτη, ο Σολτς απέλυσε τον Λίντνερ, τον ηγέτη του φιλοεπιχειρηματικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), το οποίο είναι ένα από τα τρία κόμματα που αποτελούσαν την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Η ρήξη μεταξύ Σολτς και Λίντνερ φέρεται να ήρθε μετά από μια συνάντηση στην οποία οι εταίροι του συνασπισμού δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για το πώς να κλείσουν μια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να αναζωογονήσουν την ασθμαίνουσα οικονομία.
Σε συνέντευξη Τύπου την ίδια μέρα, ο Σολτς είπε ότι, απορρίπτοντας τον Λίντνερ– ο οποίος αποχώρησε μαζί με άλλους υπουργούς του FDP, είχε προσπαθήσει να «αποτρέψει μια ζημιά για τη χώρα». Σημείωσε ότι είχε κάνει μια ολοκληρωμένη προσφορά στον Λίντνερ σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό με τρόπο που δεν θα «βύθιζε τη χώρα στο χάος».
Dieses Entweder-Oder ist Gift. Entweder Sicherheit oder Zusammenhalt, die Ukraine unterstützen oder in Deutschlands Zukunft investieren – diesen Gegensatz aufzumachen ist falsch, gefährlich und vollkommen unnötig. Vor diese Wahl werde ich die Bürgerinnen und Bürger nicht stellen. pic.twitter.com/29vYCFIW6a
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 6, 2024
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η πρότασή του περιελάμβανε τέσσερα βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας για τη διασφάλιση προσιτού ενεργειακού κόστους, ένα πακέτο για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και ένα σχέδιο εισαγωγής επενδυτικού πριμ για την προσέλκυση κεφαλαίων στη Γερμανία. Ο Σολτς επέμεινε επίσης στην «αύξηση της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία, η οποία οδεύει προς έναν βαρύ χειμώνα», προσθέτοντας ότι η Γερμανία έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει στήριγμα, ειδικά μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει καμία διάθεση να εφαρμόσει αυτή την προσφορά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς όφελος της χώρας μας. Δεν θέλω άλλο να υποβάλλω τη χώρα μας σε τέτοια συμπεριφορά», πρόσθεσε.
Μετά την κατάρρευση του συνασπισμού, ο Σολτς βρέθηκε στο τιμόνι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και ανακοίνωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
Προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποστήριζαν ότι ο Λίντνερ είχε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, επικαλούμενος δημοσιονομική στενότητα. Το Βερολίνο έχει ήδη περιορίσει τη βοήθειά του προς την εμπόλεμη χώρα από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 και σε μόλις 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025.