Η Ταϊβάν βλέπει μηδενικούς δασμούς με τις ΗΠΑ, υπόσχεται περισσότερες επενδύσεις

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε πρότεινε την Κυριακή μηδενικούς δασμούς ως βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να άρει τους εμπορικούς φραγμούς αντί να επιβάλει αμοιβαία μέτρα και δήλωσε ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις αμερικανικές επενδύσεις τους, αναφέρει το Reuters.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε οριζόντιους εισαγωγικούς δασμούς την Τετάρτη, με πολύ υψηλότερους δασμούς για δεκάδες εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, η οποία έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει δασμό 32% στα προϊόντα της.
Οι αμερικανικοί δασμοί, ωστόσο, δεν ισχύουν για τους ημιαγωγούς, ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της Ταϊβάν.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του μετά τη συνάντηση με στελέχη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην κατοικία του, ο Λάι δήλωσε ότι δεδομένης της εξάρτησης της Ταϊβάν από το εμπόριο, η οικονομία θα δυσκολευτεί αναπόφευκτα να αντιμετωπίσει τους δασμούς, αλλά ότι πιστεύει ότι οι επιπτώσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.
«Οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μπορούν να ξεκινήσουν με »μηδενικούς δασμούς« μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναφορά στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού», δήλωσε ο Λάι.
Η Ταϊβάν δεν σκοπεύει να προβεί σε δασμολογικά αντίποινα και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις επενδυτικές δεσμεύσεις των ταϊβανέζικων εταιρειών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, πρόσθεσε σε σχόλια που παρείχε το γραφείο του.
Η ταϊβανέζικη TSMC (2330.TW), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με συμβόλαιο στον κόσμο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

«Στο μέλλον, εκτός από την αυξημένη επένδυση της TSMC, άλλες βιομηχανίες, όπως η ηλεκτρονική, οι πληροφορίες και οι επικοινωνίες, τα πετροχημικά και το φυσικό αέριο θα μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και να εμβαθύνουν τη βιομηχανική συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ», δήλωσε ο Λάι.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊβάν εξετάζει ποιες μεγάλης κλίμακας αγορές αγροτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων θα πραγματοποιήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη υποβάλει τα σχέδια αγοράς όπλων, πρόσθεσε.
«Όλες οι αγορές θα επιδιωχθούν ενεργά», δήλωσε ο Λάι.
Οι μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί είναι ένας δείκτης για τις ΗΠΑ για να αξιολογήσουν τη δικαιοσύνη του εμπορίου και η Ταϊβάν θα επιλύσει ενεργά τους μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια για να γίνουν πιο ομαλές οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής της Ταϊβάν και η κύρια πηγή όπλων, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών.
Η Ταϊβάν έχει αντιμετωπίσει αυξημένες στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις από τη γιγαντιαία γείτονα Κίνα, η οποία θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως κινεζικό έδαφος, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι.
Λίγο πριν από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος του τελευταίου γύρου πολεμικών παιχνιδιών γύρω από την Ταϊβάν.
Ο Λάι δήλωσε ότι η Ταϊβάν έχει αντιμετωπίσει μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις στο παρελθόν και τις ξεπέρασε.
«Όχι μόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε επίσης να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, μετατρέποντας την οικονομία της Ταϊβάν σε μια νέα και πιο ανθεκτική», πρόσθεσε.

Η Ινδονησία δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά του δασμού Trump, λέει αξιωματούχος
Η Ινδονησία δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά του εμπορικού δασμού 32% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε την Κυριακή ο ανώτερος υπουργός Οικονομίας της, στην πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στην εισφορά.
Ο επικεφαλής υπουργός Οικονομίας Αϊρλάνγκα Χαρτάρτο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ινδονησία θα συνεχίσει τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων μετά την ανακοίνωση από τον Τραμπ σαρωτικών παγκόσμιων δασμών την Τετάρτη.
«Η προσέγγιση έγινε λαμβάνοντας υπόψη το μακροπρόθεσμο συμφέρον των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς και τη διατήρηση του επενδυτικού κλίματος και της εθνικής οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο Αϊρλάνγκα, προσθέτοντας ότι η Τζακάρτα θα στηρίξει τομείς που ενδέχεται να επηρεαστούν, όπως η βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων.
Ο δασμός του Τραμπ στην Ινδονησία, μία από τις έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν πληγεί σκληρά, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα συγκεντρώσει πληροφορίες από τις επιχειρήσεις τη Δευτέρα για να βοηθήσει στη διαμόρφωση στρατηγικής για την αντιμετώπιση του αμερικανικού δασμού και θα βρει τρόπους να αυξήσει το εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες ως εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ και την Κίνα, δήλωσε ο Αϊρλάνγκα .
Η Τζακάρτα δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ για απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Η Ινδονησία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 16,8 δισ. δολαρίων πέρυσι με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός της προορισμός, λαμβάνοντας αποστολές αξίας 26,3 δισ. δολαρίων το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης.
Οι κυριότερες εξαγωγές της Ινδονησίας προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη, ενδύματα και ρούχα και υποδήματα.
Η Ινδία είναι απίθανο να προβεί σε αντίποινα κατά των δασμών του Τραμπ, καθώς οι συνομιλίες για τη συμφωνία προχωρούν

Η Ινδία δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα κατά του δασμού 26% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από την ασιατική χώρα, δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις εν εξελίξει συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των χωρών.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι εξέτασε μια ρήτρα του δασμολογικού διατάγματος του Τραμπ που προσφέρει μια πιθανή αναστολή για τους εμπορικούς εταίρους που «λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την αποκατάσταση των μη αμοιβαίων εμπορικών ρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς οι λεπτομέρειες των συνομιλιών είναι εμπιστευτικές.
Το Νέο Δελχί θεωρεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα έθνη που ξεκίνησαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους ομολόγους του στην Ασία, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που έχουν πληγεί από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ, δήλωσε ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς που ταρακούνησε συθέμελα τις παγκόσμιες αγορές, η Ινδία προσχώρησε σε έθνη όπως η Ταϊβάν και η Ινδονησία αποκλείοντας τους αντίτιμους δασμούς, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να πλήξει τα αμερικανικά προϊόντα με επιπλέον δασμούς μετά τα αντίποινα της Κίνας.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να συνάψουν μια πρόωρη εμπορική συμφωνία έως το φθινόπωρο του 2025 για να επιλύσουν την αντιπαράθεσή τους για τους δασμούς.
Το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Νέο Δελχί είναι ανοιχτό σε μείωση των δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κυβέρνηση του Μόντι έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να κερδίσει τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών στα ποδήλατα υψηλής ποιότητας και το μπέρμπον και της κατάργησης ενός φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες που επηρέασε τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κατά 20-40 μονάδες βάσης κατά το τρέχον οικονομικό έτος και ενδέχεται να παραλύσουν την ινδική βιομηχανία διαμαντιών, η οποία αποστέλλει περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών της στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Το Βιετνάμ ζητά καθυστέρηση 46 ημερών στους δασμούς

Ο κορυφαίος ηγέτης του Βιετνάμ, Το Λαμ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει τους νέους δασμούς στις βιετναμέζικες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά «τουλάχιστον 45 ημέρες», σύμφωνα με επιστολή που είδαν το Γαλλικό Πρακτορείο και οι New York Times.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμό 46% στα βιετναμέζικα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ – ο έκτος υψηλότερος συντελεστής που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Στην επιστολή – την οποία δεν έχει δει το BBC – ο Το Λαμ προτρέπει τον Τραμπ να αναθέσει έναν εκπρόσωπο να συνεργαστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βιετνάμ, Χο Ντουκ Φοκ, για την επίλυση του ζητήματος.
Λέει επίσης ότι ελπίζει να συναντήσει προσωπικά τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον στα τέλη Μαΐου.