Κόσμος

Η τελευταία ομιλία Μπάιντεν στον ΟΗΕ για πολέμους και ανταγωνισμούς (live streaming)

Ανεβαίνοντας στο βήμα της ετήσιας συνόδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θύμισε πως την πρώτη φορά που βρέθηκε εκεί ήταν το 1972, εποχή που ο κόσμος ήταν διχασμένος και υπήρχε και τότε πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα διαπίστωσε πως οι τότε εχθροί, όπως ήταν τότε οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ, έγιναν εταίροι. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα» είπε σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει «αισιοδοξία».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες» είπε θυμίζοντας ότι και ως Αντιπρόεδρος αντιμετώπισε τις προκλήσεις του πολέμου στο Ιράκ επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να τερματίσει την 20ετή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. 

«Πολλοί κοιτούν τον κόσμο με απελπισία αλλά όχι εγώ» είπε αναφερόμενος στους πολέμους, την πείνα, την τρομοκρατία, τις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Γάζα, Σουδάν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία διέκρινε ορισμένα «καλά νέα» πως η χώρα «παραμένει ελεύθερη» και πως το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρότερο από ποτέ». Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα στρέψουν αλλού το βλέμμα και θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Δεν παρέλειψε την αναφορά στον βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, την Κίνα, τονίζοντας πως ενισχύονται και δυναμώνουν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με συμμάχους και εταίρους τους στην περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού.

Στη συνέχεια έριξε κροκοδείλια δάκρυα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Γάζας σαν να μην είναι οι ΗΠΑ που εξοπλίζουν το Ισραήλ συνεχώς με κάθε είδους βόμβες και όπλα. Κάλεσε παρόλα αυτά τις εμπόλεμες πλευρές πως είναι ώρα «να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Related Articles

Back to top button