Κόσμος

Η τροπική καταιγίδα Trami πλήττει τις Φιλιππίνες

Οι διασώστες στις Φιλιππίνες καταδύονται σε μια λίμνη και ερευνούν απομονωμένα χωριά για να εντοπίσουν δεκάδες αγνοούμενους, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την τροπική καταιγίδα Trami φτάνει τους 100, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο αριθμός των νεκρών στην επαρχία Μπατάνγκας, νότια της Μανίλας, αυξήθηκε σε 55 από την Κυριακή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Τζακίντο Μαλινάο.

Η Trami, η οποία έπληξε τις Φιλιππίνες στις 24 Οκτωβρίου, ήταν από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες που έπληξαν φέτος τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τουλάχιστον 36 άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από την τροπική καταιγίδα, η οποία ανάγκασε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία καταστροφών.

Η αστυνομία στην πιο πληγείσα περιοχή Bicol στις κεντρικές Φιλιππίνες κατέγραψε επίσης 38 θανάτους, κυρίως από πνιγμό.

«Λαμβάνουμε ακόμη πολλές κλήσεις και προσπαθούμε να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε», δήλωσε στο AFP ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής της Bicol, Αντρέ Ντιζόν. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι θάνατοι».

Ο Ντιζόν πρόσθεσε ότι «πολλοί κάτοικοι» στην επαρχία Camarines Sur της περιοχής εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στις στέγες και στους επάνω ορόφους των σπιτιών τους.

Δύο άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί σε ξεχωριστά περιστατικά ηλεκτροπληξίας και πνιγμού στην επαρχία Καβίτε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πέντε ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν επίσης σε άλλες επαρχίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 100 με βάση πηγές της αστυνομίας και της υπηρεσίας καταστροφών.

«Ένας υψηλότερος αριθμός νεκρών είναι πιθανός τις επόμενες ημέρες, καθώς οι διασώστες μπορούν πλέον να φτάσουν σε μέρη που ήταν προηγουμένως απομονωμένα», ανέφερε σε δημοσιεύματα ο Έντγκαρ Ποσαντάς του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας.

Ο καιρός καθάρισε σε πολλές περιοχές το Σάββατο και την Κυριακή, επιτρέποντας τις εργασίες καθαρισμού και έρευνας.

Η αστυνομία, η ακτοφυλακή και μια ομάδα θαλάσσιων καταδύσεων αναζητούσαν την Κυριακή μια επταμελή οικογένεια στη λίμνη Taal στο Batangas.

Οι περισσότεροι θάνατοι στο Batangas αποδίδονται σε κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τη βροχή.

Περισσότερα από 20 πτώματα ανασύρθηκαν από σωρούς λάσπης, ογκόλιθων και πεσμένων δέντρων, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι στην επαρχία εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περίπου 20 μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες πλήττουν το αρχιπελαγικό κράτος ή τα γύρω ύδατα κάθε χρόνο, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και υποδομές και σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η τροπική καταιγίδα Γιάγκι έπληξε τη χώρα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι καταιγίδες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σχηματίζονται όλο και πιο κοντά στις ακτές, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο πάνω από την ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Related Articles

Back to top button