Κόσμος

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ – «Σχεδίαζαν νέα 7η Οκτωβρίου» υποστηρίζει το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ – «Σχεδίαζαν νέα 7η Οκτωβρίου» υποστηρίζει το Ισραήλ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να σφυροκοπά θέσεις της Χεζμπολάχ. Από την άλλη το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σημαντικό στέλεχός της, τον Ιμπραήμ Ακίλ, μερικές ώρες αφού το ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, «από τους μεγάλους ηγέτες μας», σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο αρχηγός του Ισραηλινού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί δήλωσε στο στρατιωτικό Συμβούλιο ότι «οι διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώσαμε σήμερα, σχεδίαζαν την «7η Οκτωβρίου» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ για χρόνια. Τους φτάσαμε και θα φτάσουμε σε όποιον απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ.

«Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε χθες σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έκαναν στοχευμένο πλήγμα (…) εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολάχ, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Τις τελευταίες ώρες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν πάνω από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που ήταν έτοιμοι για επιθέσεις στο Ισραήλ.

REUTERS/Mohamed Azakir

 

Το IDF λέει ότι συνολικά, οι εκτοξευτές περιλάμβαναν περίπου 1.000 ρουκέτες. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά κύματα.

«Οι IDF συνεχίζουν να καταστρέφουν και να υποβαθμίζουν τις τρομοκρατικές δυνατότητες και τη στρατιωτική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», προσθέτει ο στρατός.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν, οι 9 σοβαρά, από την επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο τόνισε πως σωστικά συνεργεία ανέμεναν να βρουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια του κτιρίου που χτυπήθηκε.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ είναι το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολά που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν χθες πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ ως το μεσημέρι. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον διαφόρων ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης βάσης της υπηρεσίας πληροφοριών.

 

To άρθρο Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ – «Σχεδίαζαν νέα 7η Οκτωβρίου» υποστηρίζει το Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button