Κόσμος

Η Χεζμπολάχ μεταφέρει μαχητές της από τη Συρία στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει να μειώνει την παρουσία της στη Συρία εισάγοντας μερικούς από τους μαχητές της στον Λίβανο, σε μια προφανή απαίτηση για ενισχύσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, το οποίο επικαλείται ανώνυμες τοπικές συριακές πηγές, η Χεζμπολάχ μεταφέρει εκατοντάδες μαχητές της στον Λίβανο από περιοχές στη Συρία όπως το Μαγιαντίν και το Αλ Μπουκαμάλ στο ανατολικό Ντέιρ ελ Ζουρ, καθώς και από περιοχές της Δαμασκού, της Χάμα και τις επαρχίες της Χομς.

Την τελευταία δεκαετία, η Χεζμπολάχ αύξησε και διατήρησε την παρουσία της στη Συρία μετά την είσοδο στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα το 2011. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, οι μαχητές της σιιτικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν πολέμησαν στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ -Ο Άσαντ και το καθεστώς του – μια περίοδος για την οποία η Χεζμπολάχ έχει επικριθεί λόγω των πολυάριθμων φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι μαχητές της εναντίον του σε μεγάλο βαθμό σουνιτικού πληθυσμού της Συρίας.

Καθώς ο πόλεμος υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια εν μέσω της ανακατάληψης των περισσότερων εδαφών του από το καθεστώς Άσαντ –μετά την πρόσθετη στρατιωτική επέμβαση του Ιράν και της Ρωσίας– η Χεζμπολάχ έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος του χρόνου και των πόρων της στη χώρα πραγματοποιώντας προσπάθειες σιιτικού θρησκευτικοόυ προσηλυτισμού, ιδιαίτερα στις νότιες και ανατολικές επαρχίες, σε αυτό που οι επικριτές χαρακτήρισαν το «ιρανικό σχέδιο» στη Συρία.

Τώρα, καθώς το Ισραήλ έχει κλιμακώσει ριζικά τους βομβαρδισμούς και την εισβολή του στον Λίβανο τον περασμένο μήνα, με δηλωμένο στόχο την ήττα και την εξάλειψη της Χεζμπολάχ, οι μαχητές της ομάδας φέρεται να καλούνται κατά εκατοντάδες να υπερασπιστούν τη θέση τους στον Λίβανο.

Η αναδιάταξή τους ακολουθεί το αναφερόμενο ταξίδι που έκαναν άλλοι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο από το Ιράκ, με τις Ιρακινές Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) να στοχεύουν επίσης να ενισχύσουν τον αριθμό της Χεζμπολάχ ενάντια στην ισραηλινή εισβολή.

Ωστόσο, οι μαχητές της Χεζμπολάχ και του PMF αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές διαδρομές από τη Συρία προς τον Λίβανο, ωστόσο, αφού το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το συνοριακό πέρασμα Al-Masnaa τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να διακόψει την εδαφική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Related Articles

Back to top button