Κόσμος

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Ανοικτή επιστολή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου έστειλε σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ώστε να προχωρήσει σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και να κατάσχει τους φόρους που συλλέγει το ισραηλινό κράτος για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής σε περίπτωση που συμβούν ένα ή και δύο πράγματα:  Συνεχίσει τις προσπάθειες για «μονομερή» διεθνή αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους και εάν το Διεθνές Δικαστήριο εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η επιστολή του Σμότριτς που είχε σήμερα μεγάλη προβολή από πολλά ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει πως η Παλαιστινιακή Αρχή συνιστά για το Ισραήλ «άμεσο κίνδυνο».

«Μόλις εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά ενός Ισραηλινού πολίτη ή στρατιώτη στο πλαίσιο της υπόθεσης της Παλαιστινιακής Αρχής κατά του Ισραήλ και εάν βγει μονομερής απόφαση στη Γενική Συνέλευση για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, τότε θα σταματήσω άμεσα και μονομερώς τη μεταφορά φόρων» ανέφερε ο Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Απαίτησε δε στη συνέχεια από τον Νετανιάχου να ανακοινώσει «ανοικτά και ξεκάθαρα» πως εάν η Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίσει τις δραστηριότητες σε θέματα που συνιστούν κατά τον ίδιο «κόκκινες γραμμές» τότε το Ισραήλ «θα κόψει όλες τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, θα προκαλέσει την άμεση πτώση της και θα αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη τη Δυτική Όχθη».

Οι απειλές του Σμότριτς γύρω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποκρύπτουν την έντονη ανησυχία στην ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το ισχυρό ενδεχόμενο να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Την περασμένη βδομάδα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 12 μετέδωσε πως τουλάχιστον τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου και αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες κρατικών υπηρεσιών είχαν έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του για το πώς θα αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Related Articles

Back to top button