Κόσμος

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ισχυρίστηκε ξανά ότι αποκάλυψε μια «συνωμοσία ξένων πληροφοριών» για τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ορισμένων ηγετών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Το κανάλι SBU Telegram ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να εξοντώσουν τον Ζελένσκι, τον επικεφαλής της SBU Βασίλι Λαλγιούκ, τον επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (GUR) Κίριλ Μπούντανοφ (θεωρείται τρομοκράτης και εξτρεμιστής στη Ρωσία) και ορισμένους άλλους αξιωματούχους.

Η SBU πρόσθεσε ότι δύο συνταγματάρχες από τη διοίκηση της κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας συνελήφθησαν επειδή υποτίθεται ότι παρέδωσαν απόρρητες πληροφορίες απαραίτητες για τη διεξαγωγή δολοφονιών. Έγινε έρευνα στις κατοικίες τους. Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία και σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης.

Νωρίτερα, το ουκρανικό μέσο Strana, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η SBU συνέλαβε τον Αντρέι Γκουκ, επικεφαλής ενός από τα τμήματα διοίκησης κρατικής ασφάλειας που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των ανώτατων αξιωματούχων της χώρας, ως ύποπτο εσχάτης προδοσίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται ότι απέτρεψε «απόπειρες δολοφονίας» εναντίον του Ζελένσκι ή άλλων ουκρανών στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών, εμπλέκοντας τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στη διαδικασία. Τούτου λεχθέντος, η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια να εξαλείψει τον Ζελένσκι.

Related Articles

Back to top button