Κόσμος

Η SpaceX πιάνει τον γιγαντιαίο προωθητικό πύραυλο Starship στην πέμπτη δοκιμή πτήσης

Η SpaceX στην πέμπτη δοκιμαστική πτήση του Starship την Κυριακή επέστρεψε το πανύψηλο πρώτο στάδιο του πυραύλου πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης στο Τέξας για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας γιγάντιους μεταλλικούς βραχίονες, επιτυγχάνοντας άλλο ένα νέο μηχανικό κατόρθωμα στην προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει ένα επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα για τη Σελήνη και τον Άρη, αναφέρει το Reuters.

Ο εκτοξευτήρας πρώτου σταδίου «Super Heavy» του πυραύλου απογειώθηκε στις 7:25 π.μ. CT (1225 GMT) από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στέλνοντας τον πύραυλο δεύτερου σταδίου Starship προς το διάστημα πριν διαχωριστεί σε ύψος περίπου 70 χιλιομέτρων για να ξεκινήσει την επιστροφή του στη γη.

Ο εκτοξευτήρας Super Heavy άναψε εκ νέου τρεις από τους 33 κινητήρες Raptor για να επιβραδύνει την ταχύτατη κάθοδό του πίσω στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της SpaceX, καθώς στόχευε τον πύργο εκτόξευσης από τον οποίο είχε εκτοξευθεί. Ο πύργος είναι εφοδιασμένος με δύο μεγάλους μεταλλικούς βραχίονες.

Με τους κινητήρες του να βρυχώνται, ο ύψους 71 μέτρων εκτοξευτήρας Super Heavy έπεσε στους βραχίονες του πύργου εκτόξευσης, αγκιστρώνοντας τον εαυτό του στη θέση του με τα τέσσερα μπροστινά πτερύγια πλέγματος που χρησιμοποιούσε για να κατευθύνεται στον αέρα.

«Ο πύργος έπιασε τον πύραυλο!» έγραψε ο Μασκ στο X μετά την προσπάθεια σύλληψης.
Η καινοτόμος μέθοδος προσγείωσης με σύλληψη είναι η τελευταία πρόοδος στην εκστρατεία ανάπτυξης της SpaceX για τη δοκιμή ενός πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να ανεβάζει περισσότερα φορτία σε τροχιά, να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι για τη NASA και τελικά να φτάσει στον Άρη – τον τελικό προορισμό που οραματίζεται ο διευθύνων σύμβουλος Ίλον Μασκ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο την άδεια εκτόξευσης της SpaceX για τη δοκιμή του Starship, έπειτα από εβδομάδες έντασης μεταξύ της εταιρείας και της ρυθμιστικής αρχής της σχετικά με τον ρυθμό των εγκρίσεων εκτόξευσης και τα πρόστιμα που σχετίζονται με τον πύραυλο-εργαλείο της SpaceX, τον Falcon 9.

Το Starship, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Μασκ το 2017, έχει εκραγεί αρκετές φορές σε διάφορα στάδια δοκιμών σε προηγούμενες πτήσεις, αλλά ολοκλήρωσε με επιτυχία μια πλήρη πτήση τον Ιούνιο για πρώτη φορά. Ο εκτοξευτής Super Heavy του διβάθμιου πυραύλου απογειώθηκε από το Τέξας στέλνοντας το δεύτερο στάδιο – το Starship – σε μια σχεδόν τροχιακή πορεία με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό περίπου 90 λεπτά αργότερα, επιτυγχάνοντας μια πύρινη υπερηχητική επανείσοδο.

Related Articles

Back to top button