Κόσμος

Θα ξαναμπεί στην Ε.Ε. η Βρετανία σε 15 χρόνια λέει ο Ρομάνο Πρόντι

Ο Ιταλός πολιτικός Ρομάνο Πρόντι που διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. από το 1999 ως το 2004 προέβλεψε σήμερα μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου μελετών «UCL Center for Finance» του πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξαναμπεί στην Ε.Ε. σε 15 χρόνια.

«Στοιχηματίζω πως σε 15 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει» είπε εκτιμώντας πως οι συνέπειες από το Brexit δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ανέμεναν στο Λονδίνο.

Διαφορετική γνώμη έχει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι λιγότερο αισιόδοξος για μία τέτοια προοπτική καθώς μιλώντας τον περασμένο Ιούλιο στο POLITICO εκτίμησε πως μία τέτοια προοπτική είναι θέμα «ενός ή δύο αιώνων». «Όταν φεύγεις από  τη βάρκα δεν μπορείς να επιστρέψεις στην ίδια» είπε.

Διακομματική ομάδα βουλευτών φλερτάρει με την Ε.Ε.

Την Πέμπτη, η βρετανική εφημερίδα The Independent αποκάλυψε τη συγκρότηση μίας νέας ομάδας διακομματικής βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων με βασικό μέλημα να ασκήσει πιέσεις στον «Εργατικό» πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να επανεξετάσει τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα αποκαλείται σύμφωνα με το ρεπορτάζ «All-Party Parliamentary Group» (APPG) και έχει επικεφαλής τη Δρ. Ροσένα Αλίν Χαν και τον συντηρητικό Τίμοθι Κέρκχοουπ.

Η διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα με στόχο τη διερεύνηση νέων σχέσεων με την Ε.Ε.

Στόχος της ομάδας είναι να ανακαλυφθούν «τομείς αμοιβαίας συνεργασίας και ενδιαφέροντος» και να διερευνηθούν οι σχέσεις με την Ε.Ε λίγα μόλις χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Εξελίξεις μετά τη βρετανο-γερμανική αμυντική συμφωνία

Η εξέλιξη δρομολογείται στο φόντο της νέας αμυντικής  συμφωνίας συνεργασίας που έκλεισε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπέγραψαν ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, και ο Γερμανός ομόλογός του, Μπόρις Πιστόριους, στο κτίριο «Trinity House» του Λονδίνου κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα».

Η συμφωνία επιτρέπει σε γερμανικά αεροσκάφη Boeing P-8 να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Λόσιμαουθ της Σκοτίας, με σκοπό να πραγματοποιούν περιοδικές περιπολίες στον Βόρειο Ατλαντικό.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην «προστασία  κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών της Βόρειας Θάλασσας» και θα προχωρήσουν στην ανέγερση ενός νέου γερμανικού εργοστασίου επί βρετανικού εδάφους, της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall», για την κατασκευή οπλικών εξαρτημάτων με βρετανικό χάλυβα.

Από την υπογραφή της συμφωνίας

Οι δύο χώρες στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, οι πύραυλοι αυτοί θα είναι πιο ακριβείς με μεγαλύτερο βεληνεκές από τους σημερινούς Storm Shadow της Βρετανίας και Taurus της Γερμανίας.

Βρετανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως στη βάση της αμυντικής συμφωνίας θα επιχειρήσουν να απαντήσουν αφενός στη ρωσική επιθετικότητα και αφετέρου στον έντονο ανταγωνισμό σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Related Articles

Back to top button