Πέθανε στα 89 του ο συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα

Σε ηλικία 89 ετών απεβίωσε χθες Κυριακή 13 Απριλίου ο Ισπανοπερουβιανός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και πολιτικός Μάριο Βάργκας Λιόσα. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2010 συγγραφέας πέθανε στη Λίμα, όπου ζούσε έχοντας αποσυρθεί εδώ και μερικούς μήνες από τη δημόσια ζωή, ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω X.
Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο πατέρας μας, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, πέθανε ειρηνικά σήμερα στη Λίμα, έχοντας πλάι του την οικογένειά του, ανέφερε ο μεγαλύτερος γιος του, ο Άλβαρο, σε μήνυμα το οποίο συνυπογράφουν ο αδελφός του Γκονσάλο κι η αδελφή του Μοργκάνα κι αναρτήθηκε στις 19:23 (τοπική ώρα· στις 03:23 ώρα Ελλάδας).
No se olviden de compartir este post con su familia y amigos!#Promovamoslalectura #RealismoMagico https://t.co/q34GM6RYDd
— Mario Vargas Llosa (@MarioVargasLlo3) March 5, 2018
Τους τελευταίους μήνες, είχαν πολλαπλασιαστεί οι φήμες για επιδείνωση της υγείας του συγγραφέα.
«Βρίσκεται στην αυγή των 90 του χρόνων, ηλικία στην οποία πρέπει να μειώσει λιγάκι την ένταση των δραστηριοτήτων του», δήλωσε ο γιος του Άλβαρο τον Οκτώβριο, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του.
Mario Vargas Llosa, el escritor que nunca dejó de reinventarse
Hoy despedimos a una de las voces más poderosas y desafiantes de la literatura en español. Mario Vargas Llosa no solo escribió grandes novelas: se reinventó con cada una de ellas, explorando estilos… pic.twitter.com/KDu7STewGH
— Cementerio De Libros (@Cementedelibros) April 14, 2025
Παιδί οικογένειας της περουβιανής μεσαίας τάξης, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα ήταν ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές του λατινοαμερικάνικου λογοτεχνικού «μπουμ» τα χρόνια του 1960 και του 1970, μαζί με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Κολομβία) και τον Χούλιο Κορτάσαρ (Αργεντινή).
Ο Βάργκας Λιόσα είναι γνωστός για μια σειρά από εμβληματικά έργα όπως τα La ciudad y los perros (Η πόλη και τα σκυλιά) (1963), La casa verde (Το πράσινο σπίτι) (1965), και το μνημειώδες Conversación en La Catedral (Πότε πήραμε την κάτω βόλτα;) (1969).

Το 1971 ήρθε σε ρήξη με την κουβανική επανάσταση και με τον κομμουνισμό. Έκτοτε, οι επιρροές του προέρχονταν από τον πολιτικό φιλελευθερισμό των Πόπερ, Μπερλίν και άλλων, ο οποίος σε οικονομικούς όρους μεταφράστηκε στον νεοφιλελευθερισμό της Μάργκαρετ Θάτσερ.