Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου έφτιαξαν ανθρώπινα δόντια στο εργαστήριο

Ένα πολλά υποσχόμενο, ελπιδοφόρο επίτευγμα κατάφεραν ερευνητές επιστήμονες στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα επιστήμονας Δρ. Ειρήνη Βέλλιου) καθώς κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια στο εργαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για μία μελλοντική εναλλακτική λύση απέναντι σε σφραγίσματα και οδοντικά εμφυτεύματα!
Η έρευνά τους είχε ξεκινήσει πριν τουλάχιστον μία δεκαετία γύρω από ένα νέο υλικό που προσομοιάζει το φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης δοντιών επιτρέποντας στα κύτταρα να επικοινωνούν και να ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού δοντιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Independent την Κυριακή, 13 Απριλίου, πολύ αισιόδοξη εμφανίστηκε ως εκ τούτου η επικεφαλής του τομέα αναγεννητικής οδοντιατρικής του King’s College, Δρ. Άννα Ανγκέλοβα-Βολπόνι, επισημαίνοντας πως το εργαστηριακά καλλιεργημένο δόντι από τα κύτταρα του ασθενούς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη γνάθο και να αυτοεπισκευάζεται όπως ένα φυσικό δόντι.

«Καθώς το πεδίο εξελίσσεται, η ενσωμάτωση τέτοιων καινοτόμων τεχνικών έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική φροντίδα, προσφέροντας βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την αποκατάσταση και αναγέννηση των δοντιών» τόνισε η Ανγκέλοβα- Βολπόνι.
Μαζί της συμφώνησε και ο ερευνητής Σουετσέν Ζανγκ, από τη Σχολή Οδοντιατρικής, Στοματικών και Κρανιοπροσωπικών Επιστημών, που εξήγησε ότι τα σφραγίσματα στα δόντια δεν είναι η καλύτερη λύση αποκατάστασής τους αφού με το χρόνο αποδυναμώνουν τη δομή του δοντιού.
«Τα εμφυτεύματα απαιτούν επεμβατική χειρουργική και καλή κατάσταση του οστού της γνάθου. Και οι δύο λύσεις είναι τεχνητές και δεν αποκαθιστούν πλήρως τη φυσική λειτουργία του δοντιού, με αποτέλεσμα πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους» πρόσθεσε, καταλήγοντας:
«Τα εργαστηριακά καλλιεργημένα δόντια θα αναγεννιούνται φυσικά, ενσωματούμενα στη γνάθο ως αληθινά δόντια. Θα είναι πιο ανθεκτικά, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χωρίς κίνδυνο απόρριψης, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη και βιολογικά συμβατή λύση σε σχέση με τα εμφυτεύματα ή τα σφραγίσματα».