Θρίλερ με πυρηνικές απειλές: Στον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης εστιάζει η Ρωσία
Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τις πυρηνικές απειλές να κυριαρχούν στη διεθνή ατζέντα.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός «3ου Παγκοσμίου Πολέμου έως τα Χριστούγεννα», αποδίδοντας τη δήλωση αυτή στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους.
Οι «Πύραυλοι Υψηλής Τεχνολογίας» και το νέο δόγμα Πούτιν
Η Ρωσία καταδικάζει τη χορήγηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί άμεση πρόκληση. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, η χρήση αυτών των όπλων από την Ουκρανία, όπως στην περίπτωση της επίθεσης στην περιοχή Μπριάνσκ, επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Δύσης και την πρόθεσή της να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πρόσφατα ένα νέο πυρηνικό δόγμα, το οποίο μειώνει το όριο για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Το δόγμα αυτό καθορίζει ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία, ακόμη και με συμβατικά όπλα, εφόσον υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση στη ρωσική επικράτεια.
Ο ρόλος της Ευρώπης
Η απόφαση της Γερμανίας να μην παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από τον Λαβρόφ ως «υπεύθυνη θέση». Ωστόσο, η γενικότερη στάση της Ευρώπης και οι στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Οι παράμετροι της πυρηνικής «απάντησης»
Το νέο δόγμα διευρύνει τα κριτήρια για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, περιλαμβάνοντας:
- Κρίσιμες απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ακόμα και με συμβατικά όπλα.
- Επίθεση σε συμμάχους, όπως η Λευκορωσία.
- Μαζικές επιθέσεις με μαχητικά, πυραύλους κρουζ ή drones.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία: 1.000 ημέρες συγκρούσεων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την 1.000ή ημέρα του, με χιλιάδες θύματα και σημαντικό ανθρώπινο κόστος. Με τη ρωσική ηγεσία να ενισχύει τη ρητορική της πυρηνικής αποτροπής, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο σενάριο κλιμάκωσης.
Προς τι μας οδηγεί η κρίση;
Η ρητορική των πυρηνικών απειλών και οι στρατηγικές κινήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο γεωπολιτικό τοπίο. Με τις ενδείξεις για ενδεχόμενη κλιμάκωση να αυξάνονται, το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται προς τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, που αυτή τη στιγμή φαίνονται λιγοστές.
Η παγκόσμια ειρήνη δοκιμάζεται ξανά, με τις συνέπειες μιας πυρηνικής σύγκρουσης να είναι αδιανόητες.
The post Θρίλερ με πυρηνικές απειλές: Στον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης εστιάζει η Ρωσία appeared first on TrikalaNews.