ΙΟΒΕ: Χαμηλότερη η πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη φέτος εξαιτίας των δασμών

«Καμπανάκι» για επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κρούει στην τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ, εάν δεν ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει την πρόκληση που συνιστούν διεθνώς οι δασμοί, κατεβάζοντας παράλληλα την πρόβλεψη του για την μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας των επιπτώσεων των δασών στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ υποβαθμίζει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2025 σε ρυθμό 2,2% από 2,4% προηγουμένως.
Το ΙΟΒΕ αναφέρει πως οι ρυθμοί μεγέθυνσης της Ελλάδας που σήμερα υπερβαίνουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, οφείλονται κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως εάν δεν υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, εξέλιξη που προϋποθέτει ουσιώδεις παρεμβάσεις στη δομή της οικονομίας, η σημερινή τάση αναπόφευκτα θα γίνει φθίνουσα, μιας που η μεγέθυνση στη χρήση παραγωγικών συντελεστών σταδιακά φτάνει προς ένα όριο και δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο για ανάπτυξη στο πλαίσιο του σημερινού υποδείγματος.
Η έκθεση αναφέρει πως η ελληνική είναι μια οικονομία σε αναζήτηση μακροπρόθεσμης δυναμικής, ιδίως όταν το εξωτερικό περιβάλλον επιβαρύνεται απότομα.
Παρά τα βήματα προόδου των τελευταίων ετών, καθώς το επενδυτικό κενό και η ανεργία μειώνονται, τα ουσιαστικά ερωτήματα που θέτει το ΙΟΒΕ είναι δύο:
Πρώτον, είναι η ελληνική οικονομία αρκετά ισχυρή μπροστά στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος;
Άλλωστε, το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό και στις ίδιες τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι την επιθυμητή αξιολόγηση, που απολαμβάνουν άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
Δεύτερον, έχει δημιουργηθεί εγγενής δυναμική που θα επιτρέψει σταθερά υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια;
Σχετικά, δεν καταγράφεται ακόμη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών εκκρεμούν. Η ουσιαστική περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομίας μας και η προετοιμασία της για το νέο διεθνές περιβάλλον είναι σήμερα ένα μεγάλο στοίχημα.
Μαζί με την αξιοσημείωτη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, οι προκλήσεις στην οικονομία παραμένουν. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι έντονα αρνητικό, παρά τη βελτίωση στις εξαγωγές ορισμένων κλάδων. Είναι καθρέφτης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έμμεσα αντανακλώντας την ποιότητα της επενδυτικής βάσης αλλά και τους κανόνες λειτουργίας της και παράλληλα το επίπεδο της αποταμίευσης. Συνεπώς, η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δεν θα προκύψει αυτόματα, συμπεραίνει το ΙΟΒΕ.
Η πρόκληση των δασμών
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ο κίνδυνος του εμπορικού πολέμου ο οποίος δοκιμάζει τις οικονομίες.
Για μια οικονομία όπως η δική μας που ακόμη δεν έχει ισχυροποιηθεί στον επιθυμητό βαθμό, ένα δυσμενές ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μπορεί να υποβιβάσει μεσοπρόθεσμα τις προοπτικές της σε χαμηλότερη τροχιά. H απειλή εδώ είναι διπλή και αφορά τόσο τις εξαγωγές, προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες ώστε ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας να παραμείνει ικανοποιητικός.
Και αυτό γιατί η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχεί το τρέχον διάστημα για το επίπεδο των δασμών που θα εφαρμοστούν ανάμεσα στις διάφορες οικονομίες, όπως και για την επίδραση που αυτοί μπορεί να έχουν παγώνει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις, ιδίως τις περισσότερο παραγωγικές και μεσομακροπρόθεσμες, μέχρις ότου επιχειρήσεις και επενδυτές αξιολογήσουν τη διαμόρφωση του νέου τοπίου.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως, μετά από μια αρχική περίοδο μηνών, οι διαδοχικές διαπραγματεύσεις θα μειώσουν τους δασμούς που ανακοινώθηκαν και μια νέα ισορροπία θα βρεθεί, που θα οδηγήσει σε κάποια μερική αναδιάταξη της παραγωγής στην παγκόσμια γεωγραφία.
Όμως, μέχρι αυτό να συμβεί θα κυριαρχεί αβεβαιότητα που θα παγώσει πολλές επενδύσεις. Το μείγμα αβεβαιότητας, ασθενών επενδύσεων και της αναπόφευκτης υποχώρησης της ανάπτυξης που προκαλείται, μπορεί να πυροδοτήσει μια παροδική ή και βαθύτερη κρίση στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε αυτήν η Ελλάδα έχουν τη μεγάλη πρόκληση της συνδιαμόρφωσης των νέων κανόνων εμπορίου, ταυτόχρονα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μας.
To άρθρο ΙΟΒΕ: Χαμηλότερη η πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη φέτος εξαιτίας των δασμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .