Κόσμος

Ιρανική πρόσκληση διαλόγου σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Πρόσκληση για διάλογο σε τρεις από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες απηύθυνε σήμερα το απόγευμα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί σε μία προσπάθεια να διευρύνει το σκληρό διπλωματικό παζάρι που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ από τις 12 Απριλίου με δύο γύρους συνομιλιών σε Μουσκάτ και Ρώμη.

Σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ, ο Αραγτσί παραδέχεται πως οι σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία (τις λεγόμενες Ε3) έχουν γνωρίσει σκαμπανεβάσματα κυρίως επειδή κάθε πλευρά έχει το δικό της «αφήγημα».

Τι αναφέρει η ανάρτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αμπάς Αραγτσί στο Χ αναφέρει:

«Για μένα το να επιρρίπτεις ευθύνες είναι μία μάταιη άσκηση. Αυτό που έχει σημασία για το στάτους κβο είναι μία κατάσταση αμοιβαίας απώλειας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, πρόσφερα διάλογο όταν συνάντησα τους ομολόγους μου από τις Ε3 και κάθε άλλο Ευρωπαίο ομόλογο. Αντί για αντιπαράθεση, προωθώ τη συνεργασία όχι μόνο στο πυρηνικό ζήτημα, αλλά σε κάθε άλλο τομέα και περιοχή αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας. Δυστυχώς επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο.

Για μία ακόμη φορά προτείνω διπλωματία.  Μετά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις μου στη Μόσχα και το Πεκίνο, είμαι έτοιμος να κάνω το πρώτο βήμα με επισκέψεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο. Ήμουν έτοιμος να το κάνω πριν το Ιράν ξεκινήσει τον έμμεσο διάλογό του με τις Η.Π.Α., με εξαίρεση τις χώρες Ε3.

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των Ε3. Έχουν την ευκαιρία να απομακρύνουν τις ομάδες ειδικών συμφερόντων και να σφυρηλατήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι πιθανό να καθορίσει το άμεσο μέλλον».

Η πρόταση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών διατυπώνεται ένα 48ωρο αφότου ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμώντας πως θα μπορούσε να εισάγει μόνο ό,τι χρειάζεται για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Related Articles

Back to top button