Υγεία

Ισραηλινά χτυπήματα ξανά στη Βηρυτό σε στόχους που «σχετίζονται με την Χεζμπολάχ»

Ισραηλινά χτυπήματα ξανά στη Βηρυτό σε στόχους που «σχετίζονται με την Χεζμπολάχ»

Νέα πλήγματα από το Ισραήλ δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης (22/10/24) η Βηρυτός, αφού προηγουμένως είχε βγει προειδοποίηση εκκένωσης για το νότιο τομέα της πόλης, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός του Ισραήλ είχε δημοσιεύσει χάρτες με τις περιοχές των χτυπημάτων, πριν αυτά γίνουν, τονίζοντας ότι στοχεύουν σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την Χεζμπολάχ.

«Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτά τα κτίρια και τα παρακείμενα σε αυτά και να μείνετε μακριά από αυτά για απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ άρχισε ακόμα ένα «σφυροκόπημα» στη Βηρυτό…

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε δύο ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε απόψε (22/10/24) πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα, ένα στο νότιο και ένα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στην περιοχή Έρμελ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 21 τραυματίστηκαν στη Ναμπατίγια (νότια).

ΟΗΕ: Ο Φόλκερ Τουρκ εκφράζει αποτροπιασμό μετά το ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο της Βηρυτού

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφραζε αποτροπιασμό για το ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο στη Βηρυτό χθες, Δευτέρα (22/10/24) απαιτώντας τη διενέργεια «ταχείας και ενδελεχούς έρευνας».

«Εκφράζω αποτροπιασμό για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Τζναχ της Βηρυτού, η οποία φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, και τον τραυματισμό άλλων 60», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που αφορούν την προστασία των αμάχων πρέπει να τηρούνται».

Σήμερα (22/10/24) οι διασώστες συνέχισαν να αναζητούν τυχόν επιζώντες, εκφράζοντας φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο υπέστη μόνο μικρές ζημιές “στα ηλιακά πάνελ και τις γυάλινες προσόψεις”, δήλωσε ο διευθυντής του.

Όμως, εκεί κοντά, τέσσερα κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα πλήγματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Τουρκ δήλωσε ότι “κατά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφεύγονται, και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιούνται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων όπως και οι ζημιές σε αστικές περιουσίες”.

“Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, πρόσθεσε.

“Επαναλαμβάνω την έκκληση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και υπενθυμίζω προς όλες τις πλευρές ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα”.

 

To άρθρο Ισραηλινά χτυπήματα ξανά στη Βηρυτό σε στόχους που «σχετίζονται με την Χεζμπολάχ» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button