Κόσμος

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν-Μειωμένης κλίμακας επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο, 26/10, ότι ολοκλήρωσε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων που πιστεύεται ότι παρήγαγαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο.

Τα πλήγματα ήταν απάντηση στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

Σε συνδυασμό με τα πλήγματα, ο στρατός στόχευσε επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος και άλλα ιρανικά εναέρια μέσα, τα οποία είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισραήλ εντός του ιρανικού εναέριου χώρου, τονίζεται.

«Η επιχείρηση εκτελέστηκε με επιτυχία, με όλα τα αεροσκάφη να επιστρέφουν με ασφάλεια στη βάση τους», προστίθεται.

Ο στρατός ανέφερε ότι διαθέτει μια σειρά επιθετικών δυνατοτήτων, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα του Σαββάτου που στόχευσαν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία βαθιά μέσα στο Ιράν.

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι έχουμε ολοκληρώσει την ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι σε δήλωση μέσω βίντεο. «Πραγματοποιήσαμε στοχευμένα και ακριβή πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, ματαιώνοντας άμεσες απειλές για το κράτος του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός «εκπλήρωσε την αποστολή του».

«Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», είπε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πάνω από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά του Ιράν.

Το Ιράν «έτοιμο» να ανταποδώσει

Πριν το Ισραήλ ανακοινώσει τις επιθέσεις του, το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποδώσει την ισραηλινή «επιθετικότητα».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα λάβει την κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια λάβει», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγές.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε επίσης επίσημες πηγές λέγοντας ότι «οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για συμμετοχή 100 στρατιωτικών αεροσκαφών στην επίθεση είναι εντελώς ψευδείς, καθώς το Ισραήλ στοχεύει να υπερβάλει στην κλίμακα της αδύναμης επίθεσής του».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα ότι το Ισραήλ «διεξάγει στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button