Ισραηλινοί βουλευτές συμμετείχαν σε σαδιστικά σεξουαλικά «τελετουργικά» με τη συμμετοχή ανηλίκων

Αρκετές γυναίκες κατέθεσαν την Τρίτη στην Κνέσετ για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν ως ανήλικες στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών, αναφέρει η Jerusalem Post.
Οι καταθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής της Κνέσετ για τη Θέση των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, υπό την προεδρία της βουλευτή Πνίνα Ταμένo-Σέτε (Εθνική Ενότητα), και της Ειδικής Επιτροπής για τους Νέους Ισραηλινούς, υπό την προεδρία της βουλευτή Ναάμα Λαζίμι (Δημοκρατικοί).
Η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε μετά από μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου από τον δημοσιογράφο Νόαμ Μπάρκαν της εφημερίδας Israel Hayom.
תדהמה בוועדה | “אנשים בכירים השתתפו בפגיעות (מיניות) טקסיות. גם ח”כים מהעבר וגם כמה חברי כנסת מכהנים בהווה” – כך סיפרה יעל אריאל, נפגעת תקיפה מינית טקסית.
אחת מהמשתתפות אף הגיבה: “אני יכולה לתת לך שמות” pic.twitter.com/Uo0vhMHeBH— ערוץ כנסת (@KnessetT) June 3, 2025
Η Γιάελ Άριελ, μία από τις επιζώσες της κακοποίησης, μοιράστηκε: «Υπέστηκα τελετουργική κακοποίηση για πολλά χρόνια μέχρι τα τέλη της εφηβείας μου και αναγκάστηκα να βλάψω άλλα παιδιά. Αποφάσισα να μιλήσω και να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί. Έλαβα απειλές μετά την αποκάλυψη της ιστορίας μου. Από την ηλικία των πέντε έως τα 20 μου χρόνια, υπέστηκα κακοποίηση σε αυτές τις τελετές».
Σύμφωνα με την Άριελ, έλαβε μαρτυρίες από αρκετές γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι γιατροί, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και πρώην και νυν μέλη της Κνέσετ εμπλέκονταν σε αυτές τις κακοποιήσεις.
«Υπέβαλα καταγγελία στην αστυνομία, η οποία έκλεισε μετά από λίγους μήνες, και γνωρίζω και άλλες υποθέσεις που έκλεισαν. Το να μιλήσω σήμερα στην Κνέσετ είναι μια ιστορική στιγμή», είπε.
Μια άλλη επιζώσα, η Γιάελ Σιτρίτ, κατέθεσε: «Δεν έχετε ιδέα τι είναι η τελετουργική κακοποίηση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να το κατανοήσει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να προγραμματίζεις ένα τρίχρονο κορίτσι μέσω βιασμού και σαδισμού, ώστε να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να το ξέρει κανείς.
Η εμπορία μου συνέβαινε σε όλη τη χώρα. Με μετέφεραν από τελετή σε τελετή. Γυμνοί άνδρες στέκονταν σε κύκλο. Η θεραπεύτριά μου, ο σύζυγός της και ο γιος της μου έκαναν κακό, και υπήρχαν δεκάδες άλλα κορίτσια και αγόρια που μου έκαναν κακό.
Οι μαρτυρίες δόθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής της Κνεσέτ για την Κατάσταση των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, υπό την προεδρία της βουλευτή Πνίνα Ταμένo-Σέτε (Εθνική Ενότητα), και της Ειδικής Επιτροπής για τους Νέους Ισραηλινούς, υπό την προεδρία της βουλευτή Ναάμα Λαζίμι (Δημοκρατικοί).
Η κοινή συνεδρίαση οργανώθηκε μετά από μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου από τον δημοσιογράφο του Israel Hayom, Νοάμ Μπάρκαν.

«Υπήρχαν τελετές και ιεροτελεστίες που είχαν σκοπό να με κάνουν να ξεχάσω», συνέχισε η Σιτρίτ. «Η αστυνομία γνωρίζει για αυτό εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν διαθέτει τα μέσα για να το αντιμετωπίσει.
Οι άνθρωποι που θα πέσουν είναι πολύ, πολύ υψηλόβαθμα πρόσωπα. Αυτοί οι άνθρωποι διευθύνουν κοινότητες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Μας απειλούν. Έχω παιδιά που πρέπει να προστατεύσω. Πρέπει να δημιουργηθεί κάτι που να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Προσπάθησαν να μας κάνουν σαν αυτούς – τους ανθρώπους που μας προκάλεσαν ατελείωτο πόνο», είπε η Σιτρίτ. «Ο ρόλος σας είναι να το σταματήσετε αυτό στο Σαφέντ, στην Ιερουσαλήμ, στη Τζαλτζούλια ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε.
Η Δρ. Ναάμα Γκόλντμπεργκ, επικεφαλής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Lo Omdot MeNegged («Δεν μένουμε αδρανείς» στα εβραϊκά), η οποία βοηθά επιζώντες της πορνείας, εξήγησε ότι οι περιγραφές είναι μερικές φορές τόσο φρικτές που είναι δύσκολο να τις πιστέψει κανείς, αλλά αυτή η δυσπιστία εξυπηρετεί τους θύτες, οι οποίοι πείθουν τα θύματα να μην καταγγείλουν, υποστηρίζοντας ότι δεν θα τους πιστέψουν.
«Πριν από αρκετά χρόνια, έλαβα περιγραφές σαδιστικής κακοποίησης παιδιών», είπε η Γκόλντπεργκ. «Οι περιγραφές ακουγόταν παράλογες. [Αλλά] οι μαρτυρίες συνέχιζαν να έρχονται και δεν σταματούσαν. Περιέγραφαν ομαδικούς βιασμούς από άνδρες, και μερικές φορές από γυναίκες. Η κακοποίηση βιντεοσκοπείται και χρησιμοποιούνται ναρκωτικά. Υπήρχαν τελετουργικές πρακτικές και συμβολισμός.
«Παρουσίασα στην αστυνομία γραπτές μαρτυρίες από πέντε γυναίκες. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Από την υποβολή της αναφοράς, έχουν εμφανιστεί επιπλέον μαρτυρίες», είπε η Γκόλντμπεργκ.
Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, ο επιθεωρητής Ανατ Γιακίρ, είπε ότι υπήρχε μια εθνική μονάδα που εξέταζε όλες τις υποθέσεις και ότι οι καταγγελίες ήταν «υψηλή προτεραιότητα για την υπηρεσία πληροφοριών».
Αυτές οι μαρτυρίες είναι μια «καμπή»
Οι βουλευτές που παρευρέθηκαν στη συνάντηση ήταν εμφανώς συγκλονισμένοι από ορισμένες από τις μαρτυρίες, με έναν από αυτούς να τις χαρακτηρίζει «καθοριστικό σημείο» και έναν άλλο να αποκαλεί τις αποκαλύψεις «τιτάνιες».
Ο Ταμένο-Σέτε είπε: «Η πραγματικότητα μας δείχνει ότι η αστυνομία δεν είναι ισχυρή στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών αδικημάτων. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για βίαιους βιασμούς και παιδιά που βιάζονται. Υπάρχουν απίστευτες περιπτώσεις τερατωδίας εδώ».

Η Λαζίμι πρόσθεσε: «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω όταν έμαθα για ένα δίκτυο τελετουργικής κακοποίησης κοριτσιών και για το γεγονός ότι υπάρχει ένας οργανωμένος και επικίνδυνος μηχανισμός και δεν γίνεται τίποτα για να τον σταματήσουν. Σε αυτό το μέρος, θα το συζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να το αποκαλύψουμε για να επιφέρουμε αλλαγή».
Δύο άλλες επιζώσες μίλησαν στη συνάντηση υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η μία κατέθεσε ότι ένας ξάδελφός της την εμπορευόταν από την ηλικία των 11 ετών. «Στα 14, με πήγε σε σαδιστικά κλαμπ. Υπέφερα βασανιστήρια και πείνα στα χέρια γνωστών και επιφανών προσώπων. Υπέφερα ατελείωτες κακοποιήσεις.
Υπήρχαν δημόσιες εκδηλώσεις και εσωτερικές τελετές όπου με έδεναν με χειροπέδες σε έναν ψηλό στύλο. Γύρω μου υπήρχαν και άλλα θύματα με χειροπέδες, με τελετές που περιλάμβαναν την κατανάλωση εμμηνορροϊκού αίματος και τη σφαγή γατών και άλλων ζώων. Μου είπαν ότι κανείς δεν θα με πίστευε αν μιλούσα».
Συνέχισε λέγοντας ότι υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία πριν από πέντε χρόνια. «Η εισαγγελία έκλεισε την υπόθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οπότε έκανα έφεση και αυτή έγινε δεκτή. Ήρθα να καταθέσω ενώ ήμουν σε κλινήρη κατάσταση λόγω εγκυμοσύνης, αλλά η υπόθεση έκλεισε ξανά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
«Είπαν ότι τα φανταζόμουν. Παρουσίασα μια καταγεγραμμένη κατάθεση από κάποιον που παραδέχτηκε ότι μου είχε κάνει κακό, αλλά δεν κλήθηκε ποτέ για ανάκριση. Αντιμετωπίστε αυτό ως τρομοκρατία».