Κόσμος

Τουλάχιστον έντεκα νεκροί καθώς αναζωπυρώνεται η σύγκρουση Ταϊλάνδης-Καμπότζης

Με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές έπληξε η Ταϊλάνδη θέσεις του στρατού της Καμπότζης, απαντώντας σε επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον δύο άμαχους νεκρούς, σε μια δραματική κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας συνοριακής διαμάχης μεταξύ των δύο γειτόνων.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή διαμάχη για μια περιοχή γνωστή ως «Σμαραγδένιο Τρίγωνο», όπου συναντώνται τα σύνορα τους όπως και εκείνα του Λάος και η οποία φιλοξενεί αρκετούς αρχαίους ναούς. Η διαμάχη διαρκεί εδώ και δεκαετίες, και είχε εξελιχθεί σε αιματηρή στρατιωτική σύγκρουση, πριν από περισσότερα από 15 χρόνια και ξανά τον περασμένο Μάιο, όταν ένας Καμποτζιανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για την έναρξη των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν κοντά σε δύο ναούς στα σύνορα μεταξύ της ταϊλανδέζικης επαρχίας Σουρίν και της Όνταρ Μίντσι της Καμπότζης, με τους νεκρούς από την πλευρά της Ταϊλάνδης να έχουν φτάσει ήδη τους 11.

«Ο ταϊλανδέζικος στρατός παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Καμπότζης εξαπολύοντας ένοπλη επίθεση εναντίον των καμποτζιανών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί για να υπερασπιστούν το κυρίαρχο έδαφος του έθνους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μάλι Σοτσεάτα, προσθέτοντας ότι «σε απάντηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Καμπότζης άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, για να αποκρούσουν την ταϊλανδέζικη εισβολή και να προστατεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Καμπότζης».

Ο ταϊλανδέζικος στρατός κατηγόρησε τους Καμποτζιανούς στρατιώτες ότι πυροβόλησαν πρώτοι και αργότερα έκανε λόγο για «στοχευμένη επίθεση εναντίον αμάχων», ανακοινώνοντας ότι δύο ρουκέτες BM-21 έπληξαν μια κοινότητα στην περιοχή Καπ Τσόενγκ του Σούριν, τραυματίζοντας τρία άτομα.

Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Πνομ Πενχ προέτρεψε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Καμπότζη «το συντομότερο δυνατό», εκτός εάν έχουν επείγοντες λόγους να παραμείνουν, σε ανάρτηση στο Facebook, ενώ ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα» σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η βία ξέσπασε λίγες ώρες αφότου η Ταϊλάνδη απέλασε τον πρέσβη της Καμπότζης και ανακάλεσε τον δικό της απεσταλμένο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό πέντεμελώνμιας ταϊλανδέζικης στρατιωτικής περιπόλου από νάρκη. 

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Φουμθάμ Γουετσαγιατσάι, δήλωσε ότι έρευνα του στρατού βρήκε στοιχεία ότι η Καμπότζη είχε τοποθετήσει νέες νάρκες ξηράς στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή, ωστόσο η Πνομ Πενχ, αρνείται τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από αντεπιθέσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ η διαμάχη στα σύνορα πυροδότησε επίσης μια εσωτερική πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, όπου η πρωθυπουργός Παετονγκάρν Σιναβάτρα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή έρευνας για θέματα δεοντολογίας μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Χουν Σεν, τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης και πατέρα του πρωθυπουργού Χουν Μανέτ.

Related Articles

Back to top button