Κόσμος

Στο Πακιστάν ο πρόεδρος του Ιράν: Στόχος η εξομάλυνση σχέσεων των δυο χωρών

Ο Ιρανός πρόεδρος, Ιμπραχήμ Ραϊσί, έφθασε σήμερα (22/4) στο Ισλαμαμπάντ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη (24/4), πραγματοποιείται την ώρα που οι δύο γειτονικές μουσουλμανικές χώρες επιδιώκουν να γεφυρώσουν τις σχέσεις τους έπειτα από τα άνευ προηγουμένου στρατιωτικά πλήγματα και από τις δύο πλευρές μέσα σε αυτή τη χρονιά.

«Ο Ιρανός πρόεδρος συνοδεύεται από τη σύζυγό του και από μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων», σημειώνει η ανακοίνωση του πακιστανικού ΥΠΕΞ προσθέτοντας, ότι στην αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Ραϊσί θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ και με άλλους αξιωματούχους, ενώ θα επισκεφθεί την Λαχώρη του ανατολικού Πακιστάν και το Καράτσι στα νότια, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα για την άφιξη του Ραϊσί, έκλεισαν βασικοί αυτοκινητόδρομοι, ενώ η κυβέρνηση στο Καράτσι κήρυξε αργία τη σημερινή ημέρα.

Η επίσκεψη του Ραϊσί συνιστά σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, αλλά τον τελευταίο λόγο για κρατικά θέματα, όπως η πολιτική στα πυρηνικά, τον έχει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος της χώρας.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή είναι αυξημένη μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ πριν από μια εβδομάδα και το πλήγμα, σύμφωνα με πηγές, από το Ισραήλ που δέχτηκε την Παρασκευή (19/4) το κεντρικό Ιράν.

Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις, παρά τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν συνάψει, με το Ισλαμαμπάντ να έχει στενότερους, κατά παράδοση, δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Related Articles

Back to top button