Κάθε φέτος, ψηφιακά και πιο αποτελεσματικά
του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου
Το τέλος κάθε έτους ως κλείσιμο ενός κύκλου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία απολογισμού. Να αντιλαμβανόμαστε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 2024 περιορίσαμε περαιτέρω τη γραφειοκρατία, εδραιώσαμε την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση, ενισχύσαμε την Κυβερνοασφάλεια.
Προχωρούμε στο 2025 οικοδομώντας πάνω σε όλα όσα έχουμε καταφέρει. Η χρονιά κλείνει με μια εξαιρετικά ευχάριστη είδηση. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υλοποιήσει εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Γινόμαστε μια από τις πρώτες εφτά χώρες της ΕΕ που θα έχουν AI Factory, δηλαδή μια κοιτίδα για τη δημιουργία εφαρμογών ΤΝ στους τομείς της βιωσιμότητας, της υγείας, του πολιτισμού και της γλώσσας. Πυρήνας του AI Factory θα είναι ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», τον οποίο αποκτούμε και θα είναι ένα από τα ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως.
Κρίσιμα επίσης για την ανάπτυξη της ΤΝ είναι και τα δεδομένα. Από τα πρώτα νομοσχέδια που σχεδιάζουμε ως Υπουργείο για το 2025 αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση τους. Στον τομέα αυτό θα συμβάλλει και το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων. Αποκτούμε τουλάχιστον 15 δορυφόρους οι οποίοι θα μας προσφέρουν πληροφορία για τη χάραξη αποφάσεων σε κλάδους όπως η πολιτική προστασία και η πολεοδομία. Παράλληλα προχωράει η ψηφιοποίηση περισσότερων από 1,2 δις σελίδων δημόσιων αρχείων και η ενσωμάτωση τους σε νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα. Πρόκειται για ένα έργο με αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα, στην «τροφοδότηση» εφαρμογών ΤΝ και φυσικά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Η καταπολέμηση εξάλλου της γραφειοκρατίας ακόμα και στην ψηφιακή της μορφή είναι από τις βασικές επιδιώξεις μας. Το Gov.gr Wallet έχει κεντρική θέση σε αυτή τη πορεία. Συνεχώς το ενισχύουμε με νέα έγγραφα και λειτουργίες. Για παράδειγμα, με τη νέα δυνατότητα consent οι πολίτες δίνουν τη συγκατάθεση τους και οι φορείς που συναλλάσσονται αποκτούν πρόσβαση στα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία από τα δημόσια μητρώα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η αρχή γίνεται με τη σύναψη ασφαλιστήριων συμβολαίων οχημάτων.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά του Ψηφιακού Βοηθού mAigov, ο οποίος πέρα από ότι έχει απαντήσει μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 1,6 εκατ. ερωτήματα πολιτών, εκτελεί και ενέργειες με πρώτη την έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου ενώ σύντομα θα εκδίδει και υπεύθυνες δηλώσεις. Όλα αυτά μεταφράζονται σε λιγότερα τηλέφωνα, email, αποστολές έγχαρτων εγγράφων, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης.
Με απλές και εύχρηστες τεχνολογικές λύσεις απλουστεύουμε την καθημερινότητα των πολιτών και αυξάνουμε την αποδοτικότητα του κράτους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για την πολιτική προστασία και η εφαρμογή MyCoast, που βοήθησε στον άμεσο έλεγχο για τις παραβάσεις στις παραλίες. Σχεδιάζουμε αντίστοιχη εφαρμογή και για τον κοινόχρηστο χώρο στις πόλεις, το myStreet.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ως κυβερνητική προτεραιότητα τη χρήση της τεχνολογίας σε κάθε κλάδο δημόσιας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις και υλοποιούμε έργα που καθιστούν τη Δημόσια Διοίκηση πιο αποτελεσματική ψηφιακά, ώστε να ανταποκρίνεται στον ρόλο της απέναντι στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
The post Κάθε φέτος, ψηφιακά και πιο αποτελεσματικά appeared first on TrikalaNews.