Κόσμος

Κίεβο: Ο Ζελένσκι απέρριψε επίσκεψη του Γκουτέρες στην Ουκρανία μετά τη σύνοδο των BRICS

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε μια επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Ουκρανία μετά τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή, επικαλούμενο πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Καζάν αυτή την εβδομάδα για την 16η Σύνοδο Κορυφής BRICS. Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση είχε «μεγάλη σημασία» για το έργο των Ηνωμένων Εθνών, με τις χώρες που είναι μέλη BRICS να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αποτελεί «τυπική πρακτική» για τον γενικό γραμματέα να παρακολουθεί «συναντήσεις οργανισμών με σημαντικό αριθμό σημαντικών κρατών μελών», όπως η G7 και η G20, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υψηλόβαθμη πηγή της ουκρανικής προεδρίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ταξίδι του γραμματέα του ΟΗΕ στη Ρωσία είχε προκαλέσει οργή στο Κίεβο. Η ανώνυμη πηγή είπε στο πρακτορείο ότι «μετά το Καζάν, ο Γκουτέρες ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε την επίσκεψή του».

«Έτσι ο Γκουτέρες δεν θα είναι εδώ, ειδικά λόγω της ταπείνωσης της λογικής και του διεθνούς δικαίου στο Καζάν», ανέφερε η πηγή.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, πραγματοποίησε αρκετές διμερείς συναντήσεις με ηγέτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Το βράδυ της Πέμπτης, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο επικεφαλής του ΟΗΕ συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, αναφέροντας ότι εξέτασαν τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο Γκουτέρες μίλησε στο πάνελ ευρείας σύνθεσης BRICS Plus/Outreach που φιλοξενήθηκε από τον Ρώσο ηγέτη, με πολλούς ξένους αξιωματούχους να παρευρίσκονται. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία καθώς και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε προηγουμένως την απόφαση του Γκουτέρες να επισκεφθεί τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι παρέλειψε τη φετινή «ειρηνευτική διάσκεψη» της Ουκρανίας που φιλοξενείται από την Ελβετία.

«Αυτή είναι μια λάθος επιλογή που δεν προωθεί την υπόθεση της ειρήνης. Βλάπτει μόνο τη φήμη του ΟΗΕ», έγραψε το ουκρανικό υπουργείο στο X τη Δευτέρα.

Τον Ιούνιο, η Ελβετία φιλοξένησε μια συγκέντρωση που περιστράφηκε γύρω από τη «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι- μια λίστα δέκα σημείων που η Μόσχα έχει απορρίψει ως παραληρηματική. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, η οποία έγινε ευρέως αντιληπτή ως αποτυχημένη, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «ορθολογικό συμβιβασμό», αν και μίλησε για «παράλογη συμπεριφορά του Κιέβου που είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά μόνο με βάση το έγγραφο που συντάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, όταν οι πλευρές κάθισαν για τελευταία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Related Articles

Back to top button