Κόσμος

Κίνα: Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες

Την επιτυχή εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που μετέφερε εικονική πυρηνική κεφαλή, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, μετά από άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, η δοκιμαστική εκτόξευση που αποτελεί μέρος της ετήσιας εκπαίδευσης του στρατού, πραγματοποιήθηκε στις 8:44 τοπική ώρα και ο πύραλος «έπεσε σε αναμενόμενες θαλάσσιες περιοχές».

Περισσότερα στοιχεία για τον τύπο του πυραύλου και τη διαδρομή πτήσης του δεν έγιναν γνωστά επισήμως, αλλά τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ωστόσο, η Ιαπωνία, λίγη ώρα αργότερα υποστήριξε πως δεν έλαβε καμία ειδοποίηση. «Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από την κινεζική πλευρά εκ των προτέρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.«Θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε και να αναλύουμε πληροφορίες για τις κινήσεις του κινεζικού στρατού και θα λάβουμε όλες τις πιθανές προφυλάξεις», τόνισε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Η δήλωση της Κίνας ισχυρίζεται ότι η εκτόξευση δεν στοχεύει καμία χώρα, αλλά υπάρχουν υψηλά επίπεδα έντασης μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Φιλιππίνων, και φυσικά διαρκής ένταση με την Ταϊβάν. Η εκτόξευση αποτελεί ένα ισχυρό σήμα που έχει σκοπό να εκφοβίσει τους πάντες», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η Κίνα διεξήγαγε πρόσφατα «εντατική» εκτόξευση πυραύλων και άλλες ασκήσεις. Στην ίδια δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι εντόπισε 23 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν γύρω από την Ταϊβάν σε «αποστολές μεγάλης εμβέλειας».

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1980 που η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σε διεθνή ύδατα, καθώς τέτοιου τύπου δοκιμές πραγματοποιούνται συνήθως στο εσωτερικό της χώρας, όπως η προηγούμενη που έλαβε χώρα στα δυτικά, στην έρημο Τακλαμακάν στην περιοχή Σινγκγιάνγκ.

Όταν η Κίνα έκανε για τελευταία φορά μια τέτοια δοκιμή -τον Μάιο του 1980- ο ICBM πέταξε 9.070 χιλιόμετρα και προσγειώθηκε στον Ειρηνικό. Σε αυτή τη δοκιμή συμμετείχαν 18 πλοία του κινεζικού ναυτικού και εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές αποστολές της Κίνας.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο 2023, η Κίνα αναπτύσσει πολύ γρήγορα το απόθεμα των πυρηνικών όπλων της. Η έκθεση ανέφερε ότι ο γίγαντας αυτός της Ασίας μπορεί να διαθέτει μέχρι το 2030 περισσότερες από 1.000 λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή περίπου τις διπλάσιες απ’ ό,τι σήμερα.

Η Κίνα είχε καταγγείλει αυτά τα συμπεράσματα, επαναλαμβάνοντας το πυρηνικό οπλοστάσιό της είναι μικρό σε σύγκριση με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμεύει αποκλειστικά για την αυτοάμυνά της.

Related Articles

Back to top button