Πολιτική

Κίνα: Σε νέα ρεκόρ σκαρφαλώνει το ποσοστό ανεργίας των νέων

Κίνα: Σε νέα ρεκόρ σκαρφαλώνει το ποσοστό ανεργίας των νέων

Η ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Κίνα αυξήθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα καταγραφής, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και των περιοριστικών πολιτικών για τις προσλήψεις, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως αναφέρει το CNBC, Το ποσοστό ανεργίας για τους ανθρώπους στην Κίνα ηλικίας 16 έως 24 ετών, που δεν φοιτούν σε σχολείο, αυξήθηκε στο 18,8% τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή (20.9.2024). Αυτό είναι αυξημένο από 17,1% τον Ιούλιο και 13,2% τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις της Κίνας σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες αυξήθηκε κατά 5,3% τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 5,2% τον Ιούλιο.

Η ανεργία των νέων στην Κίνα έχει επίσης επηρεαστεί από τις περιοριστικές πολιτικές προσλήψεων εν μέσω μιας επιβραδυνόμενης οικονομίας, καθώς οι εταιρείες αρνούνται να προσλάβουν νέους απόφοιτους πανεπιστημίων λόγω της δυσκολίας και του κόστους που συνεπάγεται η απόλυση εργαζομένων στην Κίνα.

«Πολλές εταιρείες αρνούνται να προσλάβουν πρόσφατους απόφοιτους κολεγίου τώρα, επειδή ανησυχούν για το κόστος και τις νομικές δυσκολίες αν χρειαστεί να απολύσουν κάποιον σε ένα χρόνο, αν η οικονομία παραμείνει σε επιβράδυνση», δήλωσε ο Σον Ρέιν ιδρυτής της China Market Research.

«Οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν n+2. Αν κάποιος εργάζεται για 2 χρόνια, δηλαδή μια προειδοποίηση 30 ημερών συν 2 μηνιαίους μισθούς. Αυτό είναι ακριβό, οπότε κανείς δεν θέλει να απολύσει κάποιον τώρα ή να προσλάβει κάποιον νέο», σημείωσε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συνολικό ποσοστό ανεργίας δεν είναι τόσο κακό, αλλά το ποσοστό ανεργίας για τους νέους είναι τόσο υψηλό», πρόσθεσε.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι επίσης συνήθως υψηλότερα κατά τις περιόδους αποφοίτησης των κολλεγίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα στοιχεία για την ανεργία έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων απογοητευτικών ανακοινώσεων από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, με τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνονται με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

Η Κίνα διέκοψε την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας των νέων για μεγάλο μέρος του δεύτερου μισού του περασμένου έτους, καθώς επανεκτίμησε τις μεθόδους υπολογισμού της. Το επικαιροποιημένο ποσοστό ανεργίας για τους νέους δεν περιλαμβάνει όσους φοιτούν ακόμη στο σχολείο, αντανακλώντας τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που επιδιώκουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Μετά από μια άνευρη ανάκαμψη πέρυσι από την πανδημία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της πτώσης της αγοράς ακινήτων και της αδύναμης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για χαλάρωση της πολιτικής και μέτρα τόνωσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε το βασικό της επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο την Παρασκευή.

To άρθρο Κίνα: Σε νέα ρεκόρ σκαρφαλώνει το ποσοστό ανεργίας των νέων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button