Κόσμος

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Η απόφαση να κλείσει οριστικά, από το ερχόμενο φθινόπωρο, το ιστορικό Μουσείο Λένιν, που λειτουργεί από το 1946 στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας, έρχεται να προστεθεί στις παράπλευρες απώλειες της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το Φινλανδικό Μουσείο Λένιν, δημοφιλής τουριστικός προορισμός που αυτοπροσδιορίζεται ως «γενέτειρα της Σοβιετικής Ένωσης», έχει μια μοναδική ιστορία, καθώς στην πόλη συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Λένιν και ο Στάλιν, σε μια μυστική συνάντηση των Μπολσεβίκων τον Δεκέμβριο του 1905, προετοιμάζοντας την επανάσταση.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Μουσείου, όλες οι εκθέσεις του θα διαλυθούν έως τις 3 του ερχόμενου Νοεμβρίου και στους ίδιους χώρους θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου του 2025, ένα νέο μουσείο πολιτικής ιστορίας, το οποίο θα επικεντρωθεί στις σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας και θα καλύπτει την περίοδο από την επανάσταση στη Ρωσία το 1917 έως και την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο «θεωρείται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μουσειακού κοινού».

«Η ιστορία δεν σταμάτησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και δεν θέλουμε να παραμείνουμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος. Οι αυταρχικές αδικίες είναι και πάλι κοινός τόπος στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Λένιν, ο οποίος πέθανε πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια», εξηγεί στην ανακοίνωση ο διευθυντής του μουσείου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ή κυβερνητική εμπλοκή στην απόφαση παρά μόνο… μουσειακές ανάγκες.

Related Articles

Back to top button