Καλωσορίζει το τελεσίγραφο Τραμπ στη Ρωσία η Κάγια Κάλας

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, καλωσόρισε την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία με την Ουκρανία εντός 50 ημερών, κάνοντας λόγο για «θετικό» βήμα. Η Μόσχα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δήλωση του Τραμπ θα μπορούσε να εκληφθεί από το Κίεβο ως μήνυμα για τη συνέχιση του πολέμου.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν «πολύ, πολύ δυσαρεστημένος» με την παρατεταμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας τη Μόσχα για «σοβαρούς» δευτερογενείς δασμούς έως και 100%, εκτός εάν οι πλευρές προχωρήσουν προς μια διευθέτηση.
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει μια σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε η Κάλας, υπέρμαχος μιας επιθετικότερης προσέγγισης απέναντι στη Μόσχα ήδη από την περίοδο της πρωθυπουργίας της στην Εσθονία, σε συνέντευξη Τύπου. Υπονόησε, ωστόσο, ότι η προθεσμία του Τραμπ μπορεί να μην είναι αρκετή για να «πιέσει» τη Ρωσία.
«50 ημέρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα… Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, ώστε να θέλουν και εκείνοι ειρήνη», δήλωσε, καλώντας την Ουάσινγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά το Κίεβο.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρατείνουν τη σύγκρουση χωρίς να αλλάζουν την πορεία της. Η Μόσχα έχει επίσης καταδικάσει τις κυρώσεις ως παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει δύο γύρους άμεσων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη τους τελευταίους δύο μήνες. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σημαντικές ανταλλαγές κρατουμένων και αντάλλαξαν προτάσεις για πιθανούς τρόπους επίτευξης συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του επόμενου γύρου από το Κίεβο.
Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε το τελεσίγραφο του Τραμπ ως «αρκετά σοβαρό», αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται χρόνο για να το αναλύσει. Προειδοποίησε επίσης ότι η αλλαγή στον τόνο της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θεωρηθεί στο Κίεβο «όχι ως σήμα προς την ειρήνη, αλλά ως σήμα για τη συνέχιση του πολέμου».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι, αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ για «απογοητευτική» επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία, δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή σε όλες τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ», προσθέτοντας, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα «ενδιαφέρεται να επιτύχει τους στόχους της στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και κατά προτίμηση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα – Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι δυνατό σε αυτό το στάδιο, συνεχίζουμε την επιχείρησή μας».
Διαβάστε ακόμα: