Κόσμος

Κατηγορίας 5 ο κυκλώνας Milton που σαρώνει Μεξικό και ΗΠΑ

Σε κυκλώνα κατηγορίας 5 αναπτύσσεται ο Milton στις ΗΠΑ με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων να προειδοποιεί από νωρίς σήμερα για «επικίνδυνους ανέμους» στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και ακραία καιρικά φαινόμενα στη Φλόριντα των ΗΠΑ ως την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πως πρόκειται για έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» κυκλώνα καθώς θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους (με ταχύτητα ως 240 χλμ την ώρα) στη χερσόνησο Γιουκατάν σήμερα και αύριο ενώ αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Φλόριντας, από το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη.

Ήδη, από την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επέκτεινε σε διάφορες κοινότητες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει το Σάββατο θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό 51 από τις συνολικά 67 κομητείες της πολιτείας.

Ο νέος αυτός κυκλώνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Φλόριντα και ευρύτερα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, καθώς μεγάλο μέρος τους υπέστη πριν μερικές μέρες σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Helene, που θεωρείται  ο πιο φονικός στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Ο κυκλώνας Helene προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 229 ανθρώπων σε έξι πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα, από τους οποίους τουλάχιστον 14 στη Φλόριντα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες. Εκατοντάδες άτομα ως σήμερα αγνοούνται.

Related Articles

Back to top button