Πολιτική

Κερδισμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 – Βήματα προόδου και στην Ελλάδα για το CCS

Κερδισμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 – Βήματα προόδου και στην Ελλάδα για το CCS

Αν και προς το παρόν παραμένει μια ανώριμη τεχνολογία, η δέσμευση και αποθήκευση CO2 (CCS) αποτελεί μεγάλο στοίχημα διεθνώς για να μειωθούν οι εκπομπές και να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεσμεύει τους ρύπους σε εργοστάσια και συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αντί να καταλήγουν στην ατμόσφαιρα.

Το θετικό με το CCS είναι ότι απολαμβάνει τη στήριξη και των δύο πλευρών του ιδεολογικού φάσματος: Οι υπέρμαχοι των ορυκτών καυσίμων το στηρίζουν διότι βλέπουν στο CCS μια ελπίδα για συνέχιση των δραστηριοτήτων αυτού του είδους για περισσότερα χρόνια. Αντίστοιχα, οι θιασώτες της πράσινης ενέργειας επίσης έχουν λόγους να υποστηρίζουν το CCS ώστε να υποχωρήσουν ταχύτερα οι ρύποι διεθνώς.

Κατ΄ επέκταση, η αλλαγή πλεύσης υπέρ των ορυκτών καυσίμων που πρεσβεύει ο Ντόναλντ Τραμπ μονάχα θετικά μπορεί να δράσει για το CCS. Άλλωστε, οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι το έχουν θέσει ήδη ψηλά στην ατζέντα τους.

Το ενδιαφέρον είναι έκδηλο και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα διϋλιστήρια ποντάρουν στο CCS, ενώ οι βιομηχανίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αποθηκεύσουν τους δικούς τους ρύπους στην αποθήκη της Ν. Καβάλας, μέσα σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.

Το εν λόγω σχέδιο αναπτύσσει η Energean και μόλις πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Στη φάση της κατασκευής, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υποδομών για τη μεταφορά και εισπίεση του CO2, την ανάπτυξη νέων γεωτρήσεων σε γεωλογικούς σχηματισμούς κατάλληλους για μακροχρόνια αποθήκευση, καθώς και την κατασκευή αγωγών υψηλής πίεσης για τη μεταφορά του αερίου από τις πηγές δέσμευσης προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια.

Έπειτα, κατά τη φάση της λειτουργίας το διοξείδιο του άνθρακα θα συλλέγεται από βιομηχανικές πηγές, θα υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού και συμπίεσης, και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς αποθήκευσης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το CCS τέθηκε και στην περιφερειακή ατζέντα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο. Με τον τρόπο αυτό, μετά τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, έρχεται το CCS να αποτελέσει έναν ακόμη τομέα συνεργασίας.

To άρθρο Κερδισμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 – Βήματα προόδου και στην Ελλάδα για το CCS δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button