Κόσμος

Κινέζικη ελπιδοφόρα θεραπεία διαβήτη με βλαστοκύτταρα

Τις ελπίδες για μελλοντική ισόβια θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 (γνωστός και ως «παιδικός» διαβήτης) και τύπου 2 αναπτέρωσε η πρωτοποριακή έρευνα Κινέζων γενετιστών με βλαστοκύτταρα, γεμίζοντας άγχος και ανησυχία πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες που θησαυρίζουν κάθε χρόνο από μία ασθένεια που ταλαιπωρεί περίπου 537 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι πιθανότητες για επαναστατική αντιμετώπιση του διαβήτη αυξήθηκαν όταν ομάδα ερευνητών υπό τον Δρ. Χονγκούι Ντενγκ, έναν βιολόγο ειδικευμένο στα βλαστοκύτταρα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, κατάφεραν πέρσι να θεραπεύσουν μία 25χρονη που υπέφερε, από παιδί, από διαβήτη τύπου 1 όταν τις έκαναν μεταμόσχευση κυττάρων παγκρέατος που είχαν παραχθεί από τα δικά της βλαστοκύτταρα ώστε να παράγουν ινσουλίνη.

Σε 75 μέρες η νεαρή κατάφερε να σταματήσει τη λήψη αγωγής για ινσουλίνη καθώς ο οργανισμός της κατάφερε να την παράγει μόνος του.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων παγκρέατος σε έναν 59χρονο ασθενή με διαβήτη τύπου 2, που σταμάτησε τη λήψη ινσουλίνης σε λιγότερο από τρεις μήνες ενώ έναν χρόνο μετά, δεν λάμβανε καμία φαρμακευτική αγωγή.

Οι μπίζνες των φαρμακοβιομηχάνων, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι μία υπόθεση που ξεπερνά ετησίως σε τζίρο τα 20 δις. δολάρια. Εάν προωθηθεί μία τέτοια επαναστατική θεραπεία, είναι βέβαιο πως θα συρρικνώσει τα κέρδη τους και θα σβήσει από την ιατρική «πεπατημένη» το μοντέλο της διά βίου εξάρτησης των ασθενών από τα φάρμακα, αντί της ίασης.

Παρά την παντοδυναμία των αμερικανικών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, η «αγορά» στις ΗΠΑ αφήνει κάποια περιθώρια και σε μικρότερες καινοτόμες εταιρίες όπως η Vertex Pharmaceuticals που κάνει έρευνες βλαστοκυττάρων όχι του ασθενούς αλλά κατάλληλων δοτών.

Πέρσι δε ανακοίνωσε πως ξεκίνησε δεύτερη δοκιμή με κύτταρα από δότες που τροποποιήθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην απορριφθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Related Articles

Back to top button