Πολιτική

Κλιμακώνεται η πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη από τους «87»: Αλλαγή ημερομηνίας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και καταδίκη των αναφορών περί διαπλοκής

Κλιμακώνεται η πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη από τους «87»: Αλλαγή ημερομηνίας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και καταδίκη των αναφορών περί διαπλοκής

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου (05.10.24) ακόμα μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατατέθηκαν τόσο τροπολογίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και οι υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές. Νωρίτερα, στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος είχε αποφασιστεί η αλλαγή ημερομηνίες του συνεδρίου για τις 8-10 Νοεμβρίου.  

Όπως φάνηκε από το εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ, οι πολιτικοί εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρούν να τον φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του υποψηφίου πρόεδρου σε «συνιστώσα διαπλοκής».

Χαρακτηριστική της στάσης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη είναι η κίνηση του πρώην βουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Θέμη Μουμουλίδη να τον στέλνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατηγορώντας τον ότι κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα. Εξηγώντας την κίνηση αυτή, έκανε λόγο για «μία δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μία στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων».

Τη ίδια στιγμή, χαρακτήρισε πρωτοφανής τη σημερινή εικόνα παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το κόμμα «κινδυνεύει όχι μόνο να μεταλλαχθεί σε κάτι ξένο προς κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά να αποχωριστεί και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας».

Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, τον κατηγόρησε πως αντί για λύση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο ίδιος να είναι πρόβλημα στο κόμμα. «Με λόγο τοξικό, συχνά ανιστόρητο, με δημόσιες δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν όχι μόνο με την αριστερά αλλά με προοδευτικό κόμμα, πορεύτηκε με μοναδικό γνώμονα προσωπικές αισθητικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιλογές. Κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα».

Συνεχίζοντας να αναφέρεται στη βραχύβια θητεία του Στέφανου Κασσελάκη, είπε ότι «ουδέποτε σεβάστηκε τις καταστατικές λειτουργίες. Καταπάτησε κάθε αρχή συλλογικής λειτουργίας, αδιαφόρησε επιδεικτικά για κάθε έννοια κριτικής. Επέτρεψε να λειτουργήσει ένας επικίνδυνος πολιτικά «περίγυρος» που με τρόπο γκεμπελικό συνεχίζει να επιχειρεί δολοφονίες χαρακτήρων. Συνεχίζει και φροντίζει να συντηρεί μια δημόσια εικόνα βίαιης αντιπαράθεσης».

Η τροπολογία που κατέθεσαν Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης 

Λίγη ώρα αργότερα, τροπολογία που αφορά σε «προσβλητικές αναφορές για διαπλοκή» κατέθεσαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ».

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για τοξικότητα. «Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή» είπε, μεταξύ άλλων.

«Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.ά», σημείωσε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία».

Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν σήμερα  

Η Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα συνοδεύεται από 87 υπογραφές και το «πόθεν έσχες» του.

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας», όπως δήλωσε, ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε την υποψηφιότητά του, συνοδεύοντας την από 34 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες του.

Ο κ. Φαραντούρης παρουσίασε σε αδρές γραμμές ένα πρόγραμμα 10 σημείων που αποτελεί και την πολιτική πρόταση του, από το δημογραφικό μέχρι την λειτουργία της αγοράς και από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέχρι τις σύγχρονες προκλήσεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα.

Την υποψηφιότητα του ανακοίνωσε και ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές (σ.σ απαιτούνται τουλάχιστον 30).

Εν τω μεταξύ, μέσα σε όλο αυτό το θυελλώδες σκηνικό υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Θανάσης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι πριν λίγο είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Μύλος στην Κεντρική Επιτροπή με αποχωρήσεις μελών που στηρίζουν Κασσελάκη

Ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση, όταν κάποιοι ζήτησαν να μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι απών.

Οι κκ. Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στη συνεδρίαση, η πλευρά του πρώην προέδρου διαφώνησε με την πρόταση να μιλήσουν πρώτοι οι υποψήφιοι αρχηγοί.

Η ένταση κορυφώθηκε με την πλευρά Κασσελάκη να αποχωρεί από τη συνεδρίαση, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Παύλος Πολάκης, μέχρι οι τέσσερις υποψήφιοι να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους.

Πολάκης: Χαίρομαι που κατέθεσε υπογραφές ο Κασσελάκης 

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είπε ότι «πρέπει μέσα από μία διαδικασία προγραμματικού διαλόγου και αντιπαράθεσης οράματος, συγκεκριμένου σχεδίου και προτάσεων μέσα από debate, να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «για να ξεφύγουμε από την μικροπρέπεια και την κακομοιριά των ‘πραξικοπηματιών’, των διαδικαστικών, των ‘κουκουλοφόρων’ και δε συμμαζεύεται», κατέθεσα με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση 3-4 «οραματικού χαρακτήρα» προτάσεις.

Ψυχραιμία ζήτησε ο Παππάς: «Έχουμε πλέον επίσημα υποψηφιότητες»

«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος τόνισε ότι «και από τους υποψήφιους, όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο προοδευτικός κόσμος, περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για την συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί», υπογράμμισε.

Οι αποφάσεις 

Με την έγκριση της απόφασης που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή, ολοκληρώθηκε η σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση του οργάνου.

Κατόπιν τούτου, μετακινείται η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11, ενώ παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής Προέδρου (24/11). Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

Επίσης, σύμφωνα με τις επίσημες κομματικές πηγές υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της νέας ΚΕ δεν θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο. Η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, που είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, επέστρεψε προκειμένου να καταψηφίσει το κείμενο της απόφασης και να αντικρούσει την τροπολογία Χατζησωκράτη. Η τροπολογία συγκέντρωσε 12 κατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεκτή με ευρεία πλειοψηφία έγινε και η πρόταση προσθήκης που κατέθεσαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπουλέκος, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Ακόμη εξουσιοδοτήθηκε η ΠΓ για να παραλάβει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων και να προχωρήσει στα διαδικαστικά. Επίσης, έγινε αποδέκτη η πρόταση του μέτρου για την εκλογή των συνέδρων, που έχει τρεις διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων: ξεκινά απο 1 προς 40 και πηγαίνει μέχρι 1 προς 60.

To άρθρο Κλιμακώνεται η πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη από τους «87»: Αλλαγή ημερομηνίας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και καταδίκη των αναφορών περί διαπλοκής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button