Κορλεόνε, το χωριό της Κόζα Νόστρα που θέλει να «αποτινάξει» τη Μαφία

To ιστορικό χωριό Κορλεόνε, που σημαίνει στα ιταλικά “Καρδιά του Λιονταριού”, έχει περάσει στην ιστορία ως η γενέτειρα των ισχυρότερων μελών της Σικελικής Mαφίας γνωστής και ως Κόζα Νόστρα.
Όλοι οι Ιταλοί μαφιόζοι έχουν τουλάχιστον περάσει από τα στενά του Κορλεόνε και έχουν κάνει τους δρόμους του κτήμα της Κόζα Νόστρα. Αυτοί του Κορλεόνε ήταν οι πιο σκληροί. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν γνωστοί με το παρατσούκλι «βομβιστές», αφού όταν έπρεπε να σκοτώσουν κάποιον συνήθως τοποθετούσαν βόμβα στο σπίτι ή στο μαγαζί του θύματος.
Η πρόσβαση στην «Καρδιά του Λιονταριού» είναι αρκετά δύσκολη και γι’ αυτό, το Κορλεόνε, εκτός από γενέτειρα των μεγαλύτερων ονομάτων της Μαφίας, έγινε και καταφύγιο για αρκετούς καταζητούμενους για συμμετοχή στον οργανωμένο έγκλημα.
Ο αρχινονός Salvatore Riina, γνωστός και ως Τότο, καταγόταν από εκεί. Είχε το παρατσούκλι «Κτήνος», ή μερικές φορές «ο Κοντός» και ήταν αρχηγός της Σικελικής Μαφίας από το 1980 μέχρι τη σύλληψή του το 1993. Ήταν ο capo di tutti capi, το αφεντικό όλων των αφεντικών, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε για τουλάχιστον 150 άγριες δολοφονίες.
Από το ίδιο χωριό καταγόταν και ο διάδοχός του Bernardo Provenzano, τον οποίο καλούσαν «το Τρακτέρ», λόγω της βαρβαρότητας με την οποία σκότωνε τα θύματά του. Ο Provenzano έφυγε από την ζωή στις 13 Ιουλίου του 2016, σε ηλικία 83 ετών, στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών του Μιλάνο, “San Vittore”, καθώς έπασχε από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.
Η ιστορία του είναι παρόμοια με αυτές που βλέπουμε στις ταινίες για την Ιταλική Μαφία. Κατάφερε να κρυφτεί από τις Ιταλικές Αρχές για 43 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και τη σύλληψή του το 2006. Εκείνος δεν ζούσε στο κέντρο, αλλά μακριά από τον πολιτισμό σε καταφύγιο έξω από το χωριό όπου είχε γεννηθεί και επικοινωνούσε με τους υπόλοιπους μόνο μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων που έγιναν γνωστά με την ονομασία “πιτσίνι”. Σαν σε σκηνή από ταινία, ο Provenzano έδινε διαταγές χτυπώντας τα πλήκτρα των γραφομηχανών του και παρέδιδε τα μηνύματα αυτά διπλωμένα και τυλιγμένα μέσα σε σελοτέιπ, στα χέρια έμπιστων μαφιόζων.
Είναι όμως ο θάνατος του το κομβικό σημείο που θα δώσει τέλος στις εγκληματικές ενέργειες και θα μπορέσει το χωριό να μην ζει πια με το όνομα ως “το μέρος που γεννήθηκε και έζησε η Μαφία”;

Το χωριό που γεννήθηκε η οικογένεια των “Κορλεόνε” από τη θρυλική σειρά ταινιών του Φράνσις Φορντ Κόπολα, “Ο Νονός” , είναι στην πραγματικότητα μια ήρεμη κωμόπολη 11.500 κατοίκων του φτωχού ιταλικού Νότου, η οποία ανήκει στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο και δεν είναι πλέον έτσι όπως τη γνωρίσαμε μέσα από τα μυθιστορήματα και τις ταινίες. Είναι χτισμένη σε πλαγιά, και οι άνδρες κάτοικοί της δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που βλέπουμε στις νουάρ ταινίες, με αποκορύφωμα το έπος του Κόπολα.
Στη γενέτειρα των ισχυρότερων “Δον”, δεν υπάρχουν πια στοιχεία που θυμίζουν την ιταλική μαφία. Αυτό που μπορεί να φέρνει πίσω κάποιες αναμνήσεις, είναι η ονομασία του δρόμου “Via 11 Aprile” (οδός 11ης Απριλίου), που αποτελεί την ημέρα της σύλληψης του αρχηγού της Κόζα Νόστρα το 2006, την οποία ο δήμος ανακήρυξε μέρα γιορτής. Στο Κορλεόνε, επίσης, υπάρχει και μουσείο «Αnti Mafia», με τα εκθέματά του να περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολυσέλιδες δικογραφίες γνωστών υποθέσεων.
Η διαδρομή από τo Παλέρμο μέχρι το Κορλεόνε, κάνει την πόλη που κάποτε ήταν “μήτρα της Μαφίας” να μοιάζει ερημωμένη. Σαν μια πόλη “φαντασμάτων” που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Μπαίνοντας στο Κορλεόνε, οι δίδυμοι βράχοι Σοτάνο και Σοπράνο ορθώνονται επιβλητικοί. Στα στενά δρομάκια της ανακαλύπτει κανείς πολλές εκκλησίες και δεκάδες καθολικά εικονοστάσια.
Οι δρόμοι όμως είναι άδειοι και τα σοκάκια ξεχασμένα, ένα χωριό δίχως ζωή. Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει είναι κατά πλειοψηφία χωρικοί, που ακόμα και σήμερα τηρούν την ομερτά, έναν κώδικα σιωπής και τιμής. Δεν είναι ότι φοβούνται μόνο, απλά δεν θέλουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό, θέλουν να μην θυμούνται.
Αυτό που επιθυμούν είναι το χωριό τους να αναγεννηθεί και να προσελκύσει τουρίστες που εκτιμούν την ομορφιά του. Να ξεχάσουν όλοι το παρελθόν και να δουλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον και για εκείνους αλλά και για το χωριό τους.
Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η Piazza Nasce, μια από τις πιο παλιές πλατείες με το μοναδικό καφενείο που έχει απομείνει να έχει ελάχιστους πελάτες. Ένα μικρό μαγαζί με ξύλινη διακόσμηση (και βρώμικη τουαλέτα). Στο μπαρ, πίσω από την πλάτη του ιδιοκτήτη, υπάρχουν τοποθετημένα μπουκάλια κρασιού με την ετικέτα “Don Corleone” και αποτελούν την μόνη υπενθύμιση της ιστορίας. Όλοι θέλουν να ρωτήσουν τα πάντα, αλλά κανείς δεν ρωτάει τίποτα. Πίνουν τον ιταλικό καφέ τους, διαβάζουν εφημερίδα, τρώνε κάποιο παραδοσιακό σισιλιάνικο γλυκό και φεύγουν αθόρυβα.
Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν τολμάει να ρωτήσει και να πλησιάσει. Κανείς δεν έχει καν σκεφτεί να ανοίξει ένα δικό του καφέ εκεί, σε αυτή την πανέμορφη και ιστορική πλατεία.
Όποιος δεν γνωρίζει, τo χαρακτηριστικό “Bar Vitelli” είναι το καφέ όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία “Τhe Godfather”. Αυτό, όμως, δεν βρίσκεται στο χωριό Κορλεόνε, αλλά στην περιοχή Savoca, 170 χλμ ανατολικά του Παλέρμο. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα cafes που φτιάχνει ίσως την καλύτερη αυθεντική coffee granita σε ολόκληρη τη Σικελία.
Παρά τις προσπάθειες πολλών να σταματήσουν να μιλάνε για την Κόζα Νόστρα, το πανέμορφο αυτό χωριό της Σικελίας δεν κατάφερε ποτέ να “διώξει” τελείως από πάνω του το όνομα της Μαφίας. Εγκλήματα, δολοφονίες και χρήματα ήταν το πραγματικό πρόσωπο της Ιταλικής Μαφίας και όχι εικόνα που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας από τις ταινίες. Έτσι τουλάχιστον εκμυστηρεύονται οι ντόπιοι και έτσι φαίνεται και από τα στενά του Κορλεόνε….
To άρθρο Κορλεόνε, το χωριό της Κόζα Νόστρα που θέλει να «αποτινάξει» τη Μαφία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .