Θεσσαλία

Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο συμπόσιο της Σκιάθου

«Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος Έλληνας διηγηματογράφος, είναι και ο μεγαλύτερος Θεσσαλός συγγραφέας. Τιμώντας εκείνον η Θεσσαλία γνωρίζει τον εαυτό της, επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της, τιμά την ιστορία και την κληρονομιά της».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Δημήτρης Κουρέτας, κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη» που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 35 επιφανών ανθρώπων των Γραμμάτων των Τεχνών και του Πολιτισμού που ταξίδεψαν απ’ όλη τη χώρα στο νησί των Σποράδων και παρουσία διακεκριμένων μελών της σκιαθίτικης κοινότητας.

Την έναρξη των χαιρετισμών πραγματοποίησε ο συνθέτης και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτισμού Γιώργος Ανδρέου. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να αναδείξει τους σπουδαίους Θεσσαλούς που μεταλαμπάδευσαν τις ιδέες και τις αξίες του Διαφωτισμού αναδεικνύοντας την ταυτοτική συνθήκη της χώρας.

Ο συγγραφέας και συντονιστής των «Ημερών Παπαδιαμάντη», Κώστας Κουτσουρέλης , αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο πολυσήμαντο έργο του.

Εξήγησε τα κριτήρια απονομής των βραβείων Παπαδιαμάντη με φετινό τιμώμενο πρόσωπο τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο, αλλά και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια ως προς την αναβάθμιση των ημερών Παπαδιαμάντη.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, και την ομάδα Πολιτισμού για την σπουδαία αυτή εκδήλωση και τόνισε ότι «χρέος της δημοτικής αρχής είναι να προστατεύσει τα 238 τοπωνύμια μνημεία της φύσης τα οποία και ενέπνευσαν τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών πατέρας Γεώργιος Σιαματάς, χαρακτήρισε τον Παπαδιαμάντη ως έναν μεγάλο Χριστιανό ο οποίος ζούσε ότι έγραφε.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της Περιφέρειας να αναδείξει την σπουδαία πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας. Αναφερόμενος στις «Ημέρες Παπαδιαμάντη» τόνισε ότι «η μέριμνα της Περιφέρειας για τον Παπαδιαμάντη και τη διάδοση του έργου του δεν περιορίζεται στις “Ημέρες Παπαδιαμάντη”. Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ενισχύσει τη νέα έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη που αναμένεται το προσεχές διάστημα από τις Εκδόσεις “Δόμος”. Επίσης θα υποστηρίξει την Λαμπρινή Ν. Τριανταφυλλοπούλου που την επιμελείται, ώστε να ολοκληρώσει το ερευνητικό της έργο στην Σκιάθο».

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «σε συνέργεια με τον Δήμο Σκιάθου, ο οποίος συμπαρίσταται και ενισχύει την προσπάθεια της Περιφέρειας για την καθιέρωση του θεσμού “Ημέρες Παπαδιαμάντη”, εξετάζουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μόνιμη “Εστία Παπαδιαμάντη” στη Σκιάθο. Μια στέγη δηλαδή κατάλληλη να φιλοξενεί όλο τον χρόνο συγγραφείς, στοχαστές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να εργαστούν για ένα διάστημα στο νησί, αλλά και ομάδες μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, εργαστήρια και σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα».

Απονομή βραβείου 

Το φετινό βραβείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη απονέμεται στον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο, επιμελητή της ιστορικής κριτικής έκδοσης των απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Προηγήθηκε προσφώνηση του τιμώμενου από τον Δημήτρη Μαυρόπουλο, δημιουργό και διευθυντή των ιστορικών εκδόσεων «Δόμος» ενώ τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο εκπροσώπησε η κόρη του Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και τη νέα έκδοση των Παπαδιαμαντικών Απάντων την οποία και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την απονομή του βραβείου έκανε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας καθώς και ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, ο οποίος φιλοτέχνησε το σήμα του φετινού συμποσίου.

Απονέμοντας το βραβείο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Με το Βραβείο Παπαδιαμάντη τιμούμε κορυφαίους μελετητές και μεταφραστές του έργου του, αλλά και σημαντικούς συγγραφείς, ομοτέχνους του Παπαδιαμάντη, Έλληνες και ξένους. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, και θα απονέμεται κάθε χρόνο στην Σκιάθο κατά τις “Ημέρες Παπαδιαμάντη”. Εφέτος τιμούμε τον θεμελιωτή των σύγχρονων Παπαδιαμαντικών Σπουδών, τον πρύτανη των Ελλήνων φιλολόγων, αλλά και διακεκριμένο λογοτέχνη, μεταφραστή και εκπαιδευτικό, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο.

Την εκδήλωση συντόνισε η σκηνοθέτης Κυριακή Σπανού, η οποία και διάβασε τον χαιρετισμό της προέδρου της εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Έλλης Σταυροπούλου, η οποία και συνεχάρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δημήτρη Κουρέτα για τη διοργάνωση του Συμποσίου.

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του διακεκριμένου τραγουδοποιού Ορφέα Περίδη στο ανοιχτό θέατρο στο Μπούρτζι. Οι «Ημέρες Παπαδιαμάντη» συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή με τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου.

The post Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button