Κόσμος

Κρεμλίνο: Απόρριψη κατηγοριών περί παρέμβασης στις Γεωργιανές εκλογές

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία απέρριψε «αποφασιστικά» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα παρενέβη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη γειτονική Γεωργία το Σαββατοκύριακο.

«Απορρίπτουμε αποφασιστικά τέτοιες κατηγορίες. Αυτό έχει γίνει πρότυπο για πολλές χώρες και, με το παραμικρό, κατηγορούν αμέσως τη Ρωσία για ανάμιξη. Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν υπήρξε καμία ανάμιξη και οι κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Γεωργία, ο Πεσκόφ είπε ότι οι προσπάθειες αυτές είναι «ορατές με γυμνό μάτι, αλλά (δεν) προέρχονται από τη Ρωσία».

Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες, από διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κανείς δεν κρύφτηκε καν, αυτές ήταν δημόσιες δηλώσεις.

Ο Πεσκόφ συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας και δεν σκοπεύει να το κάνει.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Τιφλίδα αργά το βράδυ της Κυριακής, η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμη Ζουραμπιτσβίλι ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μάρτυρες μιας «ρωσικής ειδικής επιχείρησης».

«Ως ο τελευταίος ανεξάρτητος θεσμός σε αυτή τη χώρα, πρέπει να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζω αυτές τις εκλογές. Η αναγνώρισή τους θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της κατάληψης της Γεωργίας από τη Ρωσία», δήλωσε η Ζουραμπιτσβίλι.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την ψηφοφορία λόγω των ισχυρισμών για εκλογικές παρατυπίες.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο της Γεωργίας κέρδισε περίπου το 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, σύμφωνα με την εκλογική αρχή της χώρας, με τους πλησιέστερους ανταγωνιστές του, τον Συνασπισμό για την Αλλαγή και το Ενωτικό-Εθνικό Κίνημα, να λαμβάνουν 11% και 10,1% των ψήφων, αντίστοιχα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα εκλογικά αποτελέσματα, με τον Συνασπισμό για την Αλλαγή να τα χαρακτηρίζει «κλεμμένες εκλογές και συνταγματικό πραξικόπημα».

Αξιωματούχοι του Γεωργιανού Ονείρου χαιρέτισαν τα αποτελέσματα των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ηρακλή Κομπαχίτζε και του επίτιμου προέδρου του κόμματος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button