«Προθεσμία» στο Ιράν αναφέρεται πως έχει δώσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει θέσει προθεσμία δύο μηνών στο Ιράν να συνάψει νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με την Ουάσιγκτον, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των CNN και Axios.
Η Ουάσιγκτον είναι επίσης έτοιμη να καταφύγει σε άλλα μέσα σε περίπτωση που αποτύχει η «διπλωματική» προσέγγιση, δήλωσε επίσης στα μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπράιαν Χιουζ.
Κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο διευκόλυνε τον διάλογο γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτείνοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζοντας μια προθεσμία δύο μηνών.
Διαβάστε ακόμα:
Το έγγραφο παραδόθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, ο οποίος στη συνέχεια το παρέδωσε στο Ιράν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Δεν είναι σαφές εάν η προθεσμία συνδέεται με τη στιγμή της παράδοσης της επιστολής ή με πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ότι ήθελε να επιλύσει τη διαφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διπλωματικά –και πολύ σύντομα– και αν αυτό δεν ήταν δυνατό, θα υπήρχαν άλλοι τρόποι επίλυσης της διαφοράς», είπε ο Χιουζ στο CNN και στη New York Post.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Τραμπ είπε στο Fox News ότι «υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του Ιράν: στρατιωτικά ή να κάνεις μια συμφωνία». Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν το αίτημά της απορριφθεί ή εάν οι υποτιθέμενες συνομιλίες αποτύχουν.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Χαμενεΐ επέκρινε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για πυρηνικές συνομιλίες ως απόπειρα «να κυριαρχήσουν και να επιβάλουν αυτό που θέλουν» αντί να «λύσουν ζητήματα». Απέρριψε επίσης την απειλή του Τραμπ για χρήση βίας.
Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την JCPOA και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, η Τεχεράνη περιόρισε επίσης τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία του 2015.
Τον Δεκέμβριο του 2024, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το Ιράν επιταχύνει «δραματικά» τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε καθαρότητα έως και 60%, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «πολύ ανησυχητική». Το ουράνιο πρέπει να έχει περίπου 90% καθαρότητα για να θεωρηθεί όπλο.
Τον Μάρτιο, ο Χαμενεΐ επέμεινε ότι οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον του Ιράν για την υποτιθέμενη αποτυχία του να εφαρμόσει το μέρος της συμφωνίας ήταν «θεμελιωδώς ελαττωματικές όταν αποκόπτονται από το πλήρες πλαίσιο που ορίζεται από την αποχώρηση των ΗΠΑ [από την JCPOA]». Η Τεχεράνη έχει επίσης αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει φιλοδοξίες για πυρηνικά όπλα, επιμένοντας ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό.
Διαβάστε επίσης: