Κόσμος

Δεκάδες εργάτες και πυροσβέστες νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό σε λιμάνι της Υεμένης

Το φέρον πετρελαϊκές εγκαταστάσεις λιμάνι Ρας Ίσα στη βορειοδυτική Χοντέιντα της Υεμένης υπέστη σοβαρές ζημιές τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτώντας μια από τις πιο σοβαρές κλιμακώσεις στην αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία κατά της Υεμένης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι ομάδες πολιτικής προστασίας μάχονται με μεγάλες πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε όλη τη στρατηγική πετρελαϊκή εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πυροσβέστες που προσέτρεξαν στο καθήκον τους σκοτώθηκαν από επάλληλους βομβαρδισμούς, αναφέρεται.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση την Πέμπτη στο λιμάνι που αποθηκεύονται καύσιμα Ρας Ίσα, στη δυτική Υεμένη, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν το λιμάνι.

«Σήμερα, οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν για να εξαλείψουν αυτήν την πηγή καυσίμων για τους τρομοκράτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν», αναφέρεται στην ανάρτηση, με την επισήμανση ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να πληγεί οικονομικά η οργάνωση και όχι «οι άνθρωποι της Υεμένης, που θέλουν δικαίως να αποτινάξουν τον ζυγό της υποδούλωσης των Χούθι και να ζήσουν ειρηνικά».

Νωρίς την Παρασκευή, τοπικές πηγές ενημέρωσαν το Al Mayadeen ότι 38 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και 102 ακόμη τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, με τον αριθμό των νεκρών από τη σφαγή στο λιμάνι Ρας Ίσα να αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου του αριθμού σοβαρά τραυματισμένων αλλά και αγνοούμενων.

Η κυβέρνηση στη Σαναά καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο, καταγγέλλοντάς την ως «πλήρες έγκλημα πολέμου». Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

«Αυτό το έγκλημα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Αμερικανός εχθρός στοχεύει σκόπιμα πολιτικές εγκαταστάσεις και ζωτικές υποδομές», αναφέρει η δήλωση. «Οι δικαιολογίες που παρείχαν οι ΗΠΑ είναι ψευδείς και παραπλανητικές».

Η Σαναά τόνισε περαιτέρω ότι η κλιμάκωση των ΗΠΑ δεν θα αποτρέψει την Υεμένη από το να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Παλαιστίνης.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις υποστήριξής μας, οι οποίες ήταν 100% επιτυχημένες στην αποτροπή της ισραηλινής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η δήλωση.

Επαναβεβαιώνοντας τη στάση της Υεμένης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα και θεωρεί την Ουάσινγκτον πλήρως υπεύθυνη για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της στα περιφερειακά ύδατα.

Διαβάστε ακόμα:

Η επίθεση στο Ρας Ίσα ήρθε εν μέσω ανανεωμένων αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στις εγκαταστάσεις, με πολεμικά αεροσκάφη να επιστρέφουν για να βομβαρδίσουν την τοποθεσία που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Χοντέιντα, νωρίς την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Mayadeen, τουλάχιστον πέντε μέλη των συνεργείων έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν από νέες επιδρομές ενώ μάχονταν τις πυρκαγιές.

Η επίθεση στο Ρας Ίσα ακολουθεί ένα μοτίβο εντατικοποιημένων αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών σε όλη την Υεμένη, στοχεύοντας περιοχές αμάχων και κρίσιμες υποδομές σε πολλές επαρχίες. Ενώ η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν στην εξουδετέρωση σημείων εκτόξευσης πυραύλων, οι αξιωματούχοι και οι κάτοικοι της Υεμένης τονίζουν ότι οι επιδρομές επηρεάζουν δυσανάλογα τους αμάχους.

Το λιμάνι Ρας Ίσα έχει ζωτικό ρόλο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις της Υεμένης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικονομία της χώρας.

Άλλες επιθέσεις και επιδρομές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, με νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια και υποδομές μεταφορών να έχουν επίσης επηρεαστεί.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις και τις κλιμακούμενες αεροπορικές επιδρομές, η Υεμένη έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό σκοπό. Οι επιχειρήσεις της Σαναά στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν επιτύχει στην αποτροπή της ισραηλινής ναυσιπλοΐας, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για την κυβέρνηση και τον λαό της Υεμένης. Η Υεμένη έχει δεσμευτεί να κρατήσει τη στάση της έναντι των ισραηλινών ενεργειών στην περιοχή, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς παράγοντες.

Η δέσμευση της υπό το κίνημα Ανσαραλλάχ (-Χούθι) κυβέρνησης της Υεμένης στον παλαιστινιακό σκοπό παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής της πολιτικής, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα από την Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button