Κόσμος

Κυρώσεις σε βάρος της Haaretz επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την Κυριακή την επιβολή κυρώσεων στην Haaretz, την παλαιότερη ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενο την κάλυψη της εφημερίδας για τον πόλεμο στη Γάζα και το ότι ο εκδότης της κάλεσε για κυρώσεις σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Η Haaretz δημοσίευσε μερικά επικριτικά άρθρα για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ερευνών για καταχρήσεις εκ μέρους του ισραηλινού στρατού, αφότου επεκτάθηκαν οι επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η πρόταση, που εισήχθη από τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, περιλαμβάνει τη διακοπή της κρατικής διαφήμισης στην εφημερίδα και την «ακύρωση των συνδρομών για κρατικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε κρατικές εταιρείες».

Η Haaretz καταδίκασε την κίνηση ως μια προσπάθεια «να φιμωθεί μια κριτική, ανεξάρτητη εφημερίδα».

Μετά την υπουργική ψηφοφορία, ο υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια πραγματικότητα, στην οποία ο εκδότης επίσημης εφημερίδας στο κράτος του Ισραήλ θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του και θα στηρίξει τους εχθρούς του κράτους εν μέσω πολέμου και θα χρηματοδοτείται από αυτό, ενώ οι διεθνείς φορείς υπονομεύουν τη νομιμοποίηση του κράτους του Ισραήλ, το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και στην πραγματικότητα επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του και των ηγετών του».

Ο επιχειρηματίας Άμος Σόκεν, εκδότης της Haaretz, αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους ως «μαχητές της ελευθερίας» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Haaretz στο Λονδίνο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Σόκεν επέκρινε την κυβέρνηση Νετανιάχου, δηλώνοντας: «Δεν νοιάζεται για την επιβολή ενός σκληρού καθεστώτος απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Απορρίπτει το κόστος και των δύο πλευρών για την υπεράσπιση των εποικισμών ενώ πολεμούν τους Παλαιστίνιους μαχητές της ελευθερίας που το Ισραήλ αποκαλεί τρομοκράτες».

Στην ομιλία του, ο Σόκεν ζήτησε διεθνείς κυρώσεις σε ισραηλινούς ηγέτες, δηλώνοντας: «Κατά μία έννοια, αυτό που συμβαίνει τώρα στα κατεχόμενα εδάφη και σε μέρος της Γάζας είναι μια δεύτερη Νάκμπα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, νομίζω, είναι να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, εναντίον των ηγετών του που αντιτίθενται σε αυτό και εναντίον των εποίκων».

Ο υπουργός Επικοινωνιών απάντησε σημειώνοντας πως «η απόφαση ήρθε μετά από πολλά άρθρα που έβλαπταν τη νομιμοποίηση του κράτους του Ισραήλ στον κόσμο και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Διαβάστε ακόμα:

Haaretz: Επίθεση στην «ισραηλινή δημοκρατία»

Η Haaretz καταδίκασε την απόφαση σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα ακόμη βήμα στην πορεία του Νετανιάχου για τη διάλυση της ισραηλινής δημοκρατίας».

«[…]Ο Νετανιάχου επιχειρεί να φιμώσει μια κριτική, ανεξάρτητη εφημερίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «η Haaretz δεν θα υποχωρήσει και δεν θα μετατραπεί σε κυβερνητικό φερέφωνο που θα δημοσιεύει μηνύματα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση και τον ηγέτη της».

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενόσω η σφαγή δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται. Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν από την έναρξη του γενοκτονικού ισραηλινού πολέμου έχει αυξηθεί σε 183.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button