Κόσμος

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Το βρετανικό ερευνητικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, Google DeepMind που λειτουργεί ως θυγατρική της Google, ανακοίνωσε πως ανέπτυξε το σύστημα AlphaFold3, το οποίο μπορεί να προβλέψει τη δομή και τις αλληλεπιδράσεις βιολογικών μορίων συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, του DNA και RNA και μικρά μόρια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φάρμακα.

Οι πληροφορίες γύρω από αυτή την καινοτομία παρουσιάζονται στην επιστημονική επιθεώρηση NATURE στο τεύχος της 8ης Μαΐου και κατά πολλούς αναμένεται να επιταχύνουν σημαντικά την έρευνα των βιολόγων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, Ντέμις Χασάμπις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους παρουσίασε το σύστημα ως «δυναμικό» τονίζοντας: «Η βιολογία είναι ένα δυναμικό σύστημα. Πρέπει να καταλάβετε πώς τα στοιχεία της βιολογίας εμφανίζονται μέσω της αλληλεπίδρασης διαφορετικών μορίων μέσα στο κύτταρο. Επομένως μπορείτε να σκεφθείτε το AlphaFold 3 ως το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο 47χρονος Ντέμις Χασάμπις

έχει την ικανότητα να παράγει εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνών σε σχέση με προηγούμενα εργαλεία αλλά και της δομής ενός ευρέος φάσματος βιομορίων. Συγκεκριμένα, μπορεί να προβλέψει σύμπλοκα πρωτεϊνών με άλλες πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα, μικρά μόρια, ιόντα και τροποποιημένα πρωτεϊνικά κατάλοιπα, καθώς και αλληλεπιδράσεις αντισώματος-αντιγόνου.

Όπως επισημαίνεται, για τις αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών με άλλους τύπους μορίων υπάρχει τουλάχιστον 50% βελτίωση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης και για ορισμένες σημαντικές κατηγορίες αλληλεπίδρασης η ακρίβεια πρόβλεψης έχει διπλασιαστεί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ικανότητα υπολογιστικού προσδιορισμού πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών και άλλων μορίων θα διευρύνει την κατανόησή μας για τις βιολογικές διεργασίες και θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων.

Για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του AlphaFold 3 στον σχεδιασμό φαρμάκων, η Isomorphic Labs συνεργάζεται ήδη με φαρμακευτικές εταιρείες για να το εφαρμόσει σε πραγματικές προκλήσεις και τελικά να αναπτύξει νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι δωρεάν διαθέσιμες στους ερευνητές μέσω της πλατφόρμας AlphaFold Server.

Related Articles

Back to top button