Κόντρα Ε.Ε.- Πατριαρχείου Γεωργίας για το νόμο προστασίας της οικογένειας
Έντονες αντιρρήσεις για τις συστάσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας στη Γεωργία για την προστασία ιερότητας της οικογένειας και τον περιορισμό της ατζέντας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ σε ανήλικους εξέφρασε σήμερα το Πατριαρχείο της Γεωργίας στην Τυφλίδα.
Οι συστάσεις της Ε.Ε. κατά του γεωργιανού νόμου για την προστασία των «Οικογενειών Αξιών και Ανηλίκων» που ψηφίστηκε το 2024, και είχε επιδοκιμαστεί ως «θετικό βήμα προόδου» από το Πατριαρχείο Γεωργίας, άναψαν νέες «φωτιές».
Η έδρα του Πατριαρχείου Γεωργίας
«Το περιεχόμενο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Γεωργία έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην κοινωνία της Γεωργίας και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναφερόμαστε στο μέρος που περιλαμβάνει την απαίτηση κατάργησης της νομοθεσίας για την προστασία της ιερότητας της οικογένειας και τον περιορισμό της λεγόμενης προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων προς τους ανηλίκους» τονίζει στην αρχή η ανακοίνωση, και συνεχίζει:
«Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις δηλώσεις που έχουν διαδοθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο από εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ όσο και από υψηλόβαθμους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια πολυάριθμων συναντήσεων με τους ιεράρχες της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πάντα εξηγούσαν με σαφήνεια ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης της Γεωργίας στις ευρωπαϊκές δομές δεν σχετίζεται με την προώθηση της προπαγάνδας ενός μη παραδοσιακού τρόπου ζωής».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η βούληση του γεωργιανού λαού είναι η προστασία των χριστιανικών και παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και πως κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων με τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία «δηλώθηκε πως δεν θα διατυπωθούν κατηγορηματικές απαιτήσεις και επιβολή οποιωνδήποτε υποχρεώσεων στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές, οι οποίες θα ήταν αντίθετες με τις παραδόσεις μας».
Και η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας καταλήγει ως εξής:
«Η ευρωπαϊκή επιλογή μπορεί να γίνει σε συνθήκες όπου δεν θα επιβάλλονταν αντίθεες διδασκαλίες, όπως η προπαγάνδα ενός μη παραδοσιακού τρόπου ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμπερίληψη διατάξεων στις τρέχουσες συστάσεις των Ευρωπαίων που άμεσα ή έμμεσα υπονοούν την κατάργηση των νόμων για την προστασία των ανηλίκων από την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ+ προκαλεί μεγάλη σύγχυση, αντιβαίνοντας πλήρως όχι μόνο στις διδασκαλίες του Θεού και τα θεμέλια του Χριστιανισμού, αλλά και στις προφορικές και γραπτές υποσχέσεις που έχουν επανειλημμένα δοθεί στο παρελθόν στις σχέσεις με τις χώρες εταίρους».
Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Αποστολική και ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα από τον απόστολο Ανδρέα των Πρωτόκλητο. Ανήκει στην τάξη των Νεοπαγών Πατριαρχείων.
Τον 5ο αιώνα η Γεωργιανή Εκκλησία αναγνωρίστηκε ως αυτοκέφαλη από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκε. Το 1811 στερήθηκε το ιστορικό προνόμιο από τον τότε αυτοκράτορα της Ρωσίας.
Το 1990 επικυρώθηκε το αυτοκέφαλο της Γεωργιανής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά από πρωτοβουλία του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.