Κόσμος

Λαβρόφ: Άβολο για το Βατικανό να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, ενώ η Ορθοδοξία διώκεται στην Ουκρανία

Αρκετά «άκομψη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την επιλογή του Βατικανού, ως τόπου διεξαγωγής των επόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς -όπως ανέφερε- δύο ορθόδοξες χώρες θα κληθούν σε αυτή την περίπτωση να συζητήσουν μεταξύ άλλων και θρησκευτικά ζητήματα γύρω από την Ορθοδοξία γενικά και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ειδικότερα.

Μιλώντας σε συνέδριο αφιερωμένο στα ιστορικά νότια ρωσικά εδάφη, ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα προχωρά τις διαδικασίες για τη σύνταξη ενός υπομνήματος με βάση τα θεμελιώδη σημεία και τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τις οποίες χαρακτήρισε «καρκινικό όγκο» πρέπει να αφαιρεθεί.

Όσο αφορά έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός πως το Κίεβο έχει αποδεχθεί να υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τόνισε πως ο χρόνος και η τοποθεσία ενός νέου γύρου δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. «Πολλοί φαντασιώνονται πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Δεν έχουμε καμία ιδέα αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της Μόσχας, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε σαφές πως δεν θα επιτρέψει οι άνθρωποι στην Ουκρανία να συνεχίσουν να ζουν σύμφωνα με τους νόμους που υιοθέτησε «η χούντα του Ζελένσκι» και κάλεσε τη Δύση, σε αυτό το στάδιο των προσπαθειών για την επίλυση της κατάστασης, «να απαιτήσει την κατάργηση των νόμων που παραβιάζουν άμεσα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και μια σειρά συμβάσεις για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».

Επαναλαμβάνοντας τοποθετήσεις και άλλων Ρώσων αξιωματούχων ο Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε σειρά ερωτημάτων για την νομιμοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της νομιμότητας όποιου υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία είναι κρίσιμο. «Όσον αφορά την υπογραφή, το ζήτημα της νομιμότητας θα έχει καθοριστική σημασία, διότι αν υπογράψουν όσοι η νομιμότητά τους, για να το θέσω ήπια, δεν πείθει πλέον κανέναν, τότε οι αντικαταστάτες μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε».

Μιλώντας για την Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως η στρατιωτικοποίησή της έχει διακηρυχθεί «ως ένα από τα κύρια καθήκοντα για το δεύτερο μισό της δεκαετίας», κάνοντας λόγο για «μια πολύ επικίνδυνη τάση», ενώ αναφερόμενος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «δεν είναι δικός του πόλεμος». «Η θέση του ότι οι ΗΠΑ καθοδηγούνται από τα εθνικά συμφέροντα ισχύει και για την ουκρανική κατάσταση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ημέρες που η Ουκρανία περίμενε ότι η Δύση θα της επέτρεπε για πάντα να κάνει ό,τι θέλει, τελείωσαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά διαφορετικά τις καταστάσεις.

Σχολιάζοντας τον διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν στιγμές σύμπτωσης εθνικών συμφερόντων. «Τα εθνικά συμφέροντα οποιωνδήποτε δύο κρατών, και ιδιαίτερα δύο μεγάλων δυνάμεων, δεν θα συμπίπτουν ποτέ πλήρως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα συμπίπτουν. Αλλά όταν συμπίπτουν, θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίσταση προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας, της τεχνολογίας και ούτω καθεξής».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button