Κόσμος

Λαβρόφ: Η συνάντηση του Ριάντ δίνει ελπίδα για κανονικό διάλογο με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι πρόσφατες συνομιλίες στο Ριάντ έδωσαν ελπίδες για έναν κανονικό διάλογο με την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Δευτέρα, στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Δώσαμε στους Τούρκους ομολόγους μας λεπτομερή απολογισμό των ρωσοαμερικανικών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο Ριάντ, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά για τη δυνατότητά τους να εγκαθιδρύσουν έναν πιο φυσιολογικό διάλογο των δύο πλευρών, παρά τις πολυάριθμες αντιφάσεις που παραμένουν», σημείωσε ο Λαβρόφ.

«Χωρίς έναν κανονικό διάλογο, είναι ζητούμενο εάν μπορούμε να επιλύσουμε αυτές τις αντιφάσεις. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τους Αμερικανούς εταίρους μας και υπάρχει μια συμφωνία για αυτό», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον θα έχουν εκτενείς διαβουλεύσεις για την εξομάλυνση της λειτουργίας των πρεσβειών τους αυτή την εβδομάδα, μετά από δύο προκαταρκτικές τεχνικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των τεχνητών εμποδίων που έχουν συσσωρευτεί λόγω των πολιτικών των προηγούμενων Δημοκρατικών κυβερνήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Οι μάχες θα σταματήσουν μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία αποδεκτή από τη Μόσχα

Ερωτηθείς για τις προοπτικές διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία, την Ευρώπη και κάθε καλή τη πίστει ενδιαφερόμενο, αλλά ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν μόνο όταν επιτευχθεί μια σταθερή και βιώσιμη συμφωνία σύμφωνη με τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θέτοντας ως απαράβατο όρο τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Ρωσία, πολλές φορές ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε σε όλες τις περιπτώσεις την κίνηση αυτή καλής θέλησης προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις της, αναφέροντας το παράδειγμα της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον Απρίλιο του 2022, η εφαρμογή της οποίας, όπως υποστήριξε, παρεμποδίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνζον και την Δύση.

Related Articles

Back to top button