Λιβύη: Παραιτήσεις υπουργών-Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά

Αρκετοί υπουργοί της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπέβαλαν την παραίτησή τους σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέϊμπά.
Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι παραιτήσεις του των υπουργών Οικονομίας και Εμπορίου Μοχάμεντ αλ-Χαουίτζ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μπαντρ Εντίν αλ-Τούμι και Στέγασης Αμπού Μπακρ αλ-Γκάουι.
Η κυβέρνηση αργά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «απόπειρας επίθεσης» στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς χιλιάδες Λίβυοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και προχώρησαν σε πορείες σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, Τρίπολης.
CIVIL WAR in Libya
![]()
Following the assassination of Abdul Ghani al-Kikli, known as Ghniwa, a significant commander and head of the “Stability Support Force” in Tripoli, violent clashes have erupted in the capital
For three consecutive nights, protests have erupted in Tripoli,… pic.twitter.com/UhsyG8L5Bs
— Ainà Dipo
(@dipoaina1) May 17, 2025
«Πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες και υπέκυψε στα τραύματά του», ανέφερε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μέλη μιας ομάδας που αναμείχθηκαν με τους διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο γραφείο του πρωθυπουργού χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ.
Εν τω μεταξύ, στην πόλη Μισράτα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον Ντμπέιμπα και την κυβέρνησή του.
Οι διαμαρτυρίες ακολουθούν ένα κύμα βίας στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον οκτώ αμάχων. Οι αιματηρές συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του ισχυρού ηγέτη της πολιτοφυλακής Αμπντελγκάνι αλ-Κικλί, γνωστού και ως Γκενίβα, σε ενέδρα σε στρατιωτική βάση.
Ο Ντμπέιμπα προσπάθησε να εδραιώσει την εξουσία και να διεκδικήσει τον έλεγχο μετά τη δολοφονία, με περισσότερες συγκρούσεις να ακολουθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Πριν από τις διαδηλώσεις, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) είχε τονίσει «το δικαίωμα των πολιτών σε ειρηνική διαμαρτυρία» και είχε προειδοποιήσει για «οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας».
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Λίβυοι αναζητούν μια σημαντική αλλαγή, καθώς ο κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από την κατάσταση ασφαλείας και τις πολύχρονες συγκρούσεις, αλλά και από το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη του 2021 αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω διαφορών σχετικά με την επιλεξιμότητα των υποψηφίων, τους συνταγματικούς κανόνες και ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς οι αντίπαλες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο.
Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή από την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, η οποία κατέληξε να διαιρέσει τη χώρα μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) του Ντμπεϊμπά διατηρεί τον έλεγχο της δυτικής Λιβύης από το 2021, ενώ μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον αποστάτη στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ ηγείται στα ανατολικά της χώρας.