Κόσμος

Λονδίνο: Η αντιτρομοκρατική μπήκε στο σπίτι δημοσιογράφου

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε έφοδο στο σπίτι ενός δημοσιογράφου και συνεργάτη του εκδότη του ιστότοπου Electronic Intifada στο Λονδίνο την Πέμπτη, κατάσχοντας πολλές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Άσα Γουινστάνλεϊ είναι ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας που γράφει κυρίως για την Παλαιστίνη και το ισραηλινό λόμπι, όντας συνεργάτης συντάκτης της Electronic Intifada, και συμπαρουσιαστής του The Electronic Intifada Podcast.

Έχει γράψει το βιβλίο “Weaponising Anti-Semitism: How the Israel Lobby Brought Down Jeremy Corbyn”.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του με εντάλματα και μια επιστολή που τον ενημέρωνε ότι η αστυνομία ερευνούσε «πιθανά αδικήματα» που σχετίζονται με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε η Electronic Intifada.

Η επιστολή από την Αντιτρομοκρατική Διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι οι αρχές γνωρίζουν τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, αλλά «παρόλα αυτά, η αστυνομία ερευνά πιθανά αδικήματα» σύμφωνα με τις ενότητες 1 και 2 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2006, που σχετίζονται με αδίκημα της «ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας».

Η Electronic Intifada είναι ένας ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2001, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια ανεξάρτητη διαδικτυακή έκδοση ειδήσεων που εστιάζει στην Παλαιστίνη».

«Περίπου δέκα αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του Γουινστάνλεϊ στο Βόρειο Λονδίνο πριν από τις 6 το πρωί και επιδόθηκαν στον δημοσιογράφο με εντάλματα και άλλα έγγραφα που τους εξουσιοδοτούσαν να ερευνήσουν το σπίτι και το όχημά του για συσκευές και έγγραφα», ανέφερε ο ιστότοπος.

Ο Γουινστάνλεϊ δεν συνελήφθη και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδίκημα, αλλά η αστυνομία κατέσχεσε τις ηλεκτρονικές συσκευές του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει περισσότερους από 100.000 ακόλουθους στο X (πρώην Twitter), μοιράζεται συχνά άρθρα, απόψεις και δικά του σχόλια σχετικά με τις ισραηλινές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων και την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γουινστάνλει έγραψε ένα εκτενές άρθρο σχετικά με την δολοφονία των πολιτών του από το ίδιο το Ισραήλ τον Οκτώβριο 7, 2023, με τη χρήση τανκς και ελικοπτέρων Απάτσι, επιρρίπτοντας τους θανάτους στη Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, ο Γουινστάνλεϊ ανέφερε επίσης συλλήψεις και επιδρομές από τη βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία με στόχο άλλους δημοσιογράφους και ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης.

Τον Αύγουστο, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Βρετανό δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Μέντχερστ σύμφωνα με το Άρθρο 12 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000 με την κατηγορία της «έκφρασης γνώμης ή πεποίθησης που υποστηρίζει μια απαγορευμένη οργάνωση». Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, αλλά το τηλέφωνο και ο εξοπλισμός εργασίας του κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος, που τυγχάνει υποστηρικτής της Παλαιστίνης και του δικαιώματος του λαού της να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή, υποβλήθηκε σε έρευνα και ανάκριση.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button