Κόσμος

Μήνυση κατά του Ίλον Μασκ από την εταιρία παραγωγής του Blade Runner

Η εταιρεία παραγωγής πίσω από την τελευταία ταινία Blade Runner κατέθεσε μήνυση κατά του επιχειρηματία Ίλον Μασκ και δύο εταιρειών επειδή έκλεψαν το κομψό όραμα της ταινίας για τις φουτουριστικές πόλεις.

Στη μήνυση που κατατέθηκε τη Δευτέρα, η Alcon Entertainment κατηγορεί τον Μασκ ότι χρησιμοποίησε παράνομα εικόνες από την ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner 2049 του 2017 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του «ρομποταξί» της Tesla στις 10 Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η Alcon αρνήθηκε το αίτημα του Musk να χρησιμοποιήσει εικόνες από την ταινία, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εικόνες που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και έμοιαζαν πολύ με σκηνές από το Blade Runner 2049, συμπεριλαμβανομένης μιας με έναν χαρακτήρα που μοιάζει με τον Ryan Gosling, τον πρωταγωνιστή της ταινίας.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες, ισχυρίζεται ότι η ομάδα του Μασκ χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναπαράγει τις εικόνες της ταινίας κακόπιστα, υποστηρίζοντας ότι η τακτική αυτή ήταν «ένα κακόπιστο και σκόπιμα κακόβουλο τέχνασμα» για να ενισχύσει την απήχηση της εκδήλωσης.

Η Alcon πρόσθεσε ότι η μη εξουσιοδοτημένη χρήση καταχράστηκε το εμπορικό σήμα του Blade Runner 2049 για να ενισχύσει τις πωλήσεις της Tesla.

Η Alcon απέρριψε το αίτημα του Μασκ λόγω της «εξαιρετικά πολιτικοποιημένης, ιδιότροπης και αυθαίρετης συμπεριφοράς του, η οποία μερικές φορές αγγίζει τα όρια της ρητορικής μίσους», όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην καταγγελία.

Επιπλέον, η Alcon δήλωσε ότι διαπραγματευόταν συνεργασίες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για μια επερχόμενη τηλεοπτική σειρά Blade Runner 2099 στο Amazon και δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις συζητήσεις.

Σε δήλωσή της, η Alcon τόνισε ότι η χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη είχε ήδη προκαλέσει σύγχυση, υποστηρίζοντας ότι «η ψευδής σύνδεση μεταξύ του Blade Runner 2049 και της Tesla έχει μπερδευτεί ανεπανόρθωτα στο παγκόσμιο μωσαϊκό των μέσων ενημέρωσης, όπως όλοι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι θα συνέβαινε αναπόφευκτα».

Οι εκπρόσωποι του Ίλον Μασκ – καθώς και της Tesla και της Warner Bros. Discovery, που επίσης στοχοποιούνται από την αγωγή – δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Η ταινία του 2017 είναι η συνέχεια του Blade Runner του 1982, που θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως ένα κλασικό δυστοπικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας.

Related Articles

Back to top button