Κόσμος

Το έγκλημα και η τιμωρία της Μαρίν Λε Πεν: Θα πάρει εκδίκηση η γαλλική ακροδεξιά;

Μαρίν Λε Πεν

Η οργή αποτελεί ισχυρό πολιτικό όπλο και η γαλλική ακροδεξιά επιχειρεί εδώ και μέρες να αξιοποιήσει προς όφελός της την αντιλαμβανόμενη αδικία της δικαστικής απόφασης που αποκλείει τη συμβολική της ηγέτιδα, Μαρίν Λε Πεν, από τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία.

Τα μέσα ενημέρωσης σφύζουν από αγανάκτηση. «Να είστε εξοργισμένοι», παρέτρυνε ένας από τους βουλευτές της Μαρίν Λε Πεν στη γαλλική τηλεόραση, σε περίπτωση που κάποιος δεν ήταν σίγουρος για το πώς πρέπει να αντιδράσει, σημειώνει το BBC. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η σκληρή ποινή της Λε Πεν θα διευρύνει την υποστήριξη προς το κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό (RN), ή αν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κατακερματισμό της γαλλικής ακροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, έχει δημιουργήσει ένα πυρετώδες κλίμα στους πολιτικούς κύκλους της χώρας.

Η Λε Πεν και οι σύμμαχοί της έχουν δηλώσει ότι οι θεσμοί της Γαλλίας – και η ίδια η δημοκρατία– έχουν «εκτελεστεί», είναι «νεκροί» ή «καταπατημένοι». Το δικαστικό σύστημα της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα «πολιτικό» εκτελεστικό όργανο, που παρεμβαίνει ξεδιάντροπα στο δικαίωμα ενός έθνους να επιλέγει τους ηγέτες του.

Και η Μαρίν Λε Πεν έχει παρουσιαστεί ευρέως – με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα – ως η μελλοντική πρόεδρος της Γαλλίας, ως η πιο δημοφιλής πολιτικός του έθνους, που της έκλεψαν βάναυσα τη σχεδόν αναπόφευκτη πορεία της προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Το σύστημα εξαπέλυσε μια πυρηνική βόμβα, και αν χρησιμοποιεί ένα τόσο ισχυρό όπλο εναντίον μας, είναι προφανώς επειδή είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε η Λε Πεν σε συνέντευξη Τύπου, συγκρίνοντας τον εαυτό της με τον δηλητηριασμένο, φυλακισμένο και πλέον νεκρό Ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Καθώς η Γαλλία αξιολογεί τους τελευταίους πολιτικούς της σεισμούς, έχει ξεκινήσει μια ασταθής αντίδραση.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος προεδρικός υποψήφιος

Ανήσυχος για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η απόφαση στο εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παραδέχθηκε ότι αισθάνεται «προβληματισμένος» μετά την καταδίκη της Λε Πεν και ανησυχεί για ένα πιθανό «σοκ» στη κοινή γνώμη.

Άλλοι κεντρώοι πολιτικοί, ωστόσο, υιοθέτησαν μια πιο αυστηρή στάση, τονίζοντας την ανάγκη για σαφή διάκριση μεταξύ του δικαστικού συστήματος και της πολιτικής.

Μια πρώτη δημοσκόπηση δείχνει ότι το γαλλικό κοινό αντιδρά ψύχραιμα, διαλύοντας – ή τουλάχιστον αποδυναμώνοντας – το κύμα αγανάκτησης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Η έρευνα, που διεξήχθη μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση του δικαστηρίου, έδειξε ότι λιγότερο από το 1/3 των πολιτών (31%) θεωρεί άδικη την απαγόρευση της Λε Πεν από τη συμμετοχή σε δημόσιο αξίωμα.

Ενδεικτικά, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 37% των Γάλλων που είχαν πρόσφατα εκφράσει ενδιαφέρον να την ψηφίσουν για πρόεδρο.

Με άλλα λόγια, πολλοί άνθρωποι που τη συμπαθούν ως πολιτικό θεωρούν ταυτόχρονα λογικό ότι οι παραβάσεις της πρέπει να την αποκλείσουν από το αξίωμα.

Και ας μην ξεχνάμε, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές απέχουν ακόμα δύο χρόνια – μια αιωνιότητα στο τρέχον πολιτικό κλίμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει άλλη θητεία και δεν έχει ακόμη εμφανιστεί κανένας ξεκάθαρος εναλλακτικός υποψήφιος από την αριστερά ή το κέντρο. Το ποσοστό της Λε Πεν στις προηγούμενες τρεις αποτυχημένες προεδρικές της εκστρατείες αυξήθηκε σταθερά, αλλά είναι τουλάχιστον πρόωρο να θεωρείται βέβαιη νικήτρια το 2027. 

Όποιος παρακολούθησε τη δίκη της Λε Πεν και των συναδέλφων της αμερόληπτα, δύσκολα θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ετυμηγορίες ήταν άδικες.

Τα στοιχεία μιας τεράστιας και συντονισμένης απάτης εις βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των φορολογουμένων του περιελάμβαναν ενοχοποιητικά emails που υποδήλωναν ότι οι αξιωματούχοι ήξεραν ακριβώς τι έκαναν και ότι οι ενέργειές τους ήταν παράνομες.

Το γεγονός ότι η διαφθορά εξυπηρετούσε το κόμμα και όχι προσωπικό όφελος δεν αλλάζει τίποτα. Η διαφθορά είναι διαφθορά.

Όσον αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν, φαίνεται ότι η Λε Πεν και το κόμμα της έκαναν στρατηγικό λάθος στον χειρισμό της υπόθεσης.

Αν είχαν αναγνωρίσει τα γεγονότα και τα λάθη τους και είχαν συνεργαστεί για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης, αντί να συμβάλουν στη δεκαετή καθυστέρησή της, οι δικαστές –όπως ξεκαθάρισαν τώρα– θα μπορούσαν να είχαν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια.

Οι ίδιοι οι δικαστές επεσήμαναν ότι η Λεπέν δεν έδειξε «καμία συνειδητοποίηση της ανάγκης για εντιμότητα ως εκλεγμένη αξιωματούχος».

Το μέλλον της γαλλικής ακροδεξιάς

Το πώς επηρεάζει αυτή η ετυμηγορία τον Εθνικό Συναγερμό και τη γαλλική ακροδεξιά συνολικά παραμένει αβέβαιο.

Ένα άμεσο ερώτημα είναι αν ο Εθνικός Συναγερμός θα επιδιώξει να εκδικηθεί γρήγορα, προσπαθώντας να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαϊρού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται στον 29χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, πιθανό διάδοχο της Λε Πεν, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος το 2027.

Πάντως, η Γαλλία είχε πάντα έναν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές από το 1988.

Ίσως η ιστορία να θυμάται αυτή την εβδομάδα ως τη στιγμή που καθορίστηκε η μοίρα της Μαρίν Λε Πεν με ένας από τους τρεις τρόπους: είτε ως η πρώτη γυναίκα και ακροδεξιά πρόεδρος της Γαλλίας η οποία ανήλθε στην εξουσία πάνω στο κύμα της οργής, είτε ως η υποψήφια που ηττήθηκε τέσσερις φορές στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και που τελικά στερήθηκε την εξουσία λόγω της σκιάς της διαφθοράς, είτε ως η πολιτικός που «έπεσε» λόγω δικών της λαθών σε ένα σοβαρό σκάνδαλο υπεξαίρεσης.

Πληροφορίες από BBC

 

To άρθρο Το έγκλημα και η τιμωρία της Μαρίν Λε Πεν: Θα πάρει εκδίκηση η γαλλική ακροδεξιά; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button