Κόσμος

Μεγάλες πυρκαγιές σε διυλιστήρια του Ιράν, εν μέσω καύσωνα και λειψυδρίας

Πυρκαγιές σε δύο μεγάλα διυλιστήρια του Ιράν σημειώθηκαν από την Κυριακή δημιουργώντας ερωτηματικά για την πραγματική αιτία των συμβάντων.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή στο παλιότερο και μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράν που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας στο Αμπαντάν στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι φέροντας σοβαρά εγκαύματα, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, οι  πυροσβέστες αγωνίστηκαν δύο ώρες για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και τελικώς να τη σβήσουν, καταφέρνοντας να αφήσουν ανεπηρέαστη τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ως πιθανότερη αιτία για την εκδήλωση πυρκαγιάς διαρροή σε μια από τις αντλίες του διυλιστηρίου.

Το διυλιστήριο στο Αμπαντάν απέχει 670 χλμ από την πρωτεύουσα Τεχεράνη και άρχισε να λειτουργεί το 1912. Είναι το μεγαλύτερο στο Ιράν και παράγει το 25% των καυσίμων στη χώρα από 5.200.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα.

Πυρκαγιά και σε διυλιστήριο του Ισφαχάν

Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε έκρηξη σε άλλο μεγάλο διυλιστήριο στην πόλη Ισφαχάν.

Ρεπορτάζ ιρανικών κρατικών ΜΜΕ ανέφεραν πως μολονότι μεγάλη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Καύσωνας και λειψυδρία

Τις τελευταίες μέρες αρκετές περιοχές του Ιράν πλήττονται από κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να δείχνει θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας με την κυβερνητική εκπρόσωπο σήμερα να ανακοινώνει πως στην Επαρχία Τεχεράνης, όπου υπάγεται η πρωτεύουσα, η 23η Ιουλίου 2025 θα είναι ημέρα αργίας, προκειμένου να εξοικονομηθούν υδάτινοι πόροι και ενέργεια.

Στο πρόβλημα λειψυδρίας ειδικά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη αναφέρθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της σπατάλης στην κατανάλωση νερού και όχι μόνο σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων γιατί αλλιώς «δεν θα υπάρξει γιατρειά».

Related Articles

Back to top button