Κόσμος

Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας

Δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν σημαντικές νίκες στις περιφερειακές πρωτεύουσες της Βραζιλίας κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την Κυριακή, καταφέροντας πλήγμα στο κόμμα του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Μια αξιοσημείωτη νίκη σημειώθηκε στο Σάο Πάολο, όπου ο Ρικάρντο Νούνιες, υποστηριζόμενος από τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, επανεξελέγη δήμαρχος.

Ο Νούνιες συγκέντρωσε το 59% των ψήφων, νικώντας τον Γκιγιέρμε Μπόουλος, τον υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από τον Λούλα, ο οποίος συγκέντρωσε 40%. Μετά τη νίκη του, ο Νούνιες δήλωσε ότι ξεπέρασε «όλες τις μορφές εξτρεμισμού» και ορκίστηκε να κρατήσει μακριά τον «ριζοσπαστισμό» στη διοίκησή του.

Το Σάο Πάολο, η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας με 12 εκατομμύρια κατοίκους, ήταν το πιο έντονα αμφισβητούμενο πεδίο μάχης στις εκλογές της Κυριακής.

Συνολικά, δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα θριάμβευσαν σε 13 από τις 15 πρωτεύουσες της χώρας. Οι αριστεροί υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον Λούλα κατάφεραν να εξασφαλίσουν νίκες μόνο στη Φορταλέζα και την Μπελέμ, αλλά υπέστησαν ήττες σε έξι άλλες πρωτεύουσες, με την ήττα του Σάο Πάολο να είναι η πιο σημαντική.

Πολλοί δήμοι γύρω από το Σάο Πάολο, όπου ο Λούλα έλαβε ισχυρή υποστήριξη στις εκλογές του 2022, μετατοπίστηκαν επίσης προς τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα.

Περίπου 30 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες σε 50 δήμους, συμπεριλαμβανομένων 15 πρωτευουσών, όπου δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 6 Οκτωβρίου.

Related Articles

Back to top button